poniedziałek, 7 lipca 2014

Burgery z pieczonym ziemniakiem

To nie będą kotlety ziemniaczane, ani bułka z ziemniakiem zamiast mięsa, ale kotlet między dwoma połówkami wspaniałego pieczonego młodego ziemniaczka, właśnie zamiast bułki. Tak - na zdjęciu nie ma bułki - to pieczony ziemniak :) Do tego najlepszy na świecie pomidor malinowy, cukrowa cebulka i majonez z młodym czosnkiem. Podobną wariację na temat burgerów zobaczyłam na stronie Love Potatoes i od razu wiedziałam, że to musi być pyszne, ale że aż tak ? :)))


SKŁADNIKI (na 8 małych porcji):

8 średnich ziemniaków (ja upiekłam młode ziemniaki Colette)
O TYPACH KULINARNYCH ZIEMNIAKA TUTAJ 
olej
1 duży pomidor malinówka
1 duża cebula cukrowa
8 łyżek majonezu
kilka ząbków młodego czosnku - wg uznania
sól, pieprz

8 kotlecików wołowych, np. z tego przepisu

WYKONANIE:

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Ziemniaki szorujemy, pozostawiamy w skórkach, smarujemy olejem, oprószamy solą i pieczemy do miękkości. W tym czasie możemy wyrobić mięso i uformować kotlety. Pod koniec pieczenia przygotowujemy plastry pomidora i cebuli, mieszamy majonez z czosnkiem. Ponieważ kotleciki smażą się błyskawicznie, możemy je usmażyć po wyjęciu ziemniaków z piekarnika. Ziemniaki kroimy na połówki, oprószamy lekko solą i pieprzem, smarujemy majonezem z czosnkiem, wkładamy w środek plastry pomidora i cebuli oraz kotlecika.


Ziemniaki do tego przepisu dostarczyła firma Europlant Handel Ziemniakami Sp. z o. o.,  zajmująca się produkcją kwalifikowanych sadzeniaków do profesjonalnej hodowli ziemniaków.




1 komentarz:

  1. Świetny i prosty pomysł na szybką przekąskę - można powiedzieć. Zawsze to alternatywa dla zwykłej kanapki :)

    OdpowiedzUsuń