sobota, 5 lipca 2014

Domowy kisiel czereśniowo-truskawkowy

Kiedy okazuje się, że zrobiłam czegoś za mało, bo wszyscy narzekają, że nie było dokładki - to na pewno oznacza, że było dobre:) Przepis podaję na 4 porcje, ale łasuchy niech zrobią z podwójnej ilości :)



SKŁADNIKI:

3 szklanki letnich owoców - ja użyłam truskawek i czereśni
1 szklanka wody plus 0,5 szklanki do rozpuszczenia mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego 
4-5 łyżeczek mąki ziemniaczanej

WYKONANIE:

Z czereśni usuwamy pestki, a z truskawek szypułki. Owoce z cukrem i ekstraktem waniliowym gotujemy 1-2 minuty w szklance wody. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy dokładnie w pół szklanki ziemnej wody i wlewamy do gotujących się owoców mieszając. Gotujemy około 1 minuty. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz