czwartek, 22 maja 2014

Tortilla hiszpańska

W repertuarze dań z ziemniaków pojawi się dziś tortilla de patatas - tortilla española, w wersji najbardziej klasycznej. Można ją jeść na ciepło, ale również na zimno jest przepyszna, zwłaszcza z wszelkimi czosnkowymi sosami. Wbrew niektórym opiniom nie jest trudna do zrobienia. Sposób przygotowania starałam się napisać jak najbardziej szczegółowo, posiłkując się oryginalnym przepisem pochodzącym z książki, którą kupiłam w Barcelonie. 



SKŁADNIKI:

600 g ziemniaków - typ kulinarny A - użyłam odmiany Regina

O TYPACH KULINARNYCH ZIEMNIAKA TUTAJ 

pół szklanki oliwy z oliwek
2 średnie cebule
6 dużych jajek
sól, pieprz
natka pietruszki 

WYKONANIE:

Cebulę kroimy w cienkie piórka. Na patelni o średnicy około 25 cm rozgrzewamy całą oliwę i smażymy cebulę na średnim ogniu, przez kilka minut, aby się zeszkliła. W tym czasie ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie, około 2 mm plasterki. Pokrojone ziemniaki dodajemy do cebuli, mieszamy i smażymy na niewielkim ogniu przez 15-20 minut, do miękkości, często mieszając. Ja przez większość czasu dusiłam je pod przykryciem, dzięki czemu wszystkie równo zmiękły. Usmażone ziemniaki z cebulą przecedzamy przez sito umieszczone na misce, aby oddzielić nadmiar oliwy, który wykorzystamy potem. Jajka rozbijamy do dużej miski, roztrzepujemy, solimy (około 3/4 - 1 łyżeczka), dodajemy sporą ilość świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Do jajek delikatnie dodajemy ziemniaki i odstawiamy na 10 minut. Jeśli na patelni pozostały jakieś przypieczone kawałeczki, usuwamy je drewnianą łyżką i rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, którą odcedziliśmy. Przygotowujemy duży talerz, który będzie potrzebny do odwrócenia omleta na druga stronę. Wlewamy masę jajeczną, wyrównujemy powierzchnię i smażymy na średnim ogniu 5-6 minut, poruszając patelnią, aby ścięty spód zbyt nie przywierał do dna, a masa do boków patelni. Po 5-6 minutach spód oraz boki tortilli są wyraźnie ścięte. Aby obrócić tortillę na druga stronę, przykrywamy patelnię talerzem i pewnie dociskając talerz do patelni obracamy patelnię do góry dnem, tak aby omlet znalazł się na talerzu usmażoną częścią do góry. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki pozostałej oliwy i zsuwamy olet z talerza , aby dopiec go z drugiej strony. Smażymy około 3 minut. Zsuwamy omlet na talerz i odstawiamy na 5 minut, zanim będziemy kroić. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy na ciepło lub na zimno z sosem czosnkowym na bazie jogurtu lub majonezu.


Ziemniaki do tego przepisu dostarczyła firma Europlant Handel Ziemniakami Sp. z o. o.,  zajmująca się produkcją kwalifikowanych sadzeniaków do profesjonalnej hodowli ziemniaków.



4 komentarze:

  1. Jaki może być koszt przygotowania takiego dania dla 5 osób? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, ja użyłam jajek prosto od szczęśliwej kury:) od znajomego gospodarza oraz oliwy Monini. Porcja z tego przepisu wystarczyła dla 4 osób (średnio głodnych:). Myślę, że koszt takiego dania może wynieść około 10-12 zł, pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo smacznie, nie jadłam nigdy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawie wygląda. Może byc bardzo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń