czwartek, 15 maja 2014

Stek na puree ziemniaczanym

To była uczta dla zmysłów. Idealne ziemniaki, idealnie zrobione puree i stek, w mojej ulubionej wersji, czyli z grubo mielonym pieprzem, gruboziarnistą solą i kawałeczkiem masła roztapiającego się na gorącym wierzchu. Nie wiem, co było lepsze - stek czy ziemniaki, ale tym daniem zgrzeszyłam...


SKŁADNIKI (na 4 porcje):

70-80 dag ziemniaków - typ kulinarny B-C - użyłam odmiany Bellarosa o charakterystycznej czerwonej skórce

O TYPACH KULINARNYCH ZIEMNIAKA TUTAJ

180 ml śmietanki 30% płynnej
50 g masła
sól, pieprz

4 steki wołowe o grubości ok 2 cm , najlepiej z wołowiny sezonowanej, która będzie bardziej krucha; inna, pomimo naszych starań, może okazać się niezbyt delikatna (ja użyłam rostbefu, doskonały będzie też antrykot, z przerostami tłuszczyku, oraz oczywiście polędwica, ale jak wiadomo jest ona bardzo droga)
sól, najlepiej gruboziarnista
świeżo zmielony czarny pieprz, najlepiej mielony grubo
4 łyżeczki masła
olej do smażenia

posiekany koperek

WYKONANIE:

Mięso powinno być koniecznie w temperaturze pokojowej, więc na co najmniej godzinę przed smażeniem wyjmujemy je z lodówki, myjemy, bardzo dokładnie osuszamy i smarujemy olejem oraz nacieramy pieprzem. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Do gorących ziemniaków wlewamy śmietankę, stawiamy z powrotem na ogień, aby śmietanka się zagotowała. Ziemniaki tłuczemy na puree, dodając w trakcie zimne masło. Doprawiamy solą, jeśli jest taka potrzeba, ja dodałam czarny pieprz. Steki smażymy najlepiej na patelni z grubym dnem lub grillowej. Patelnię dobrze rozgrzewamy,smażymy na oleju 1 minutę na dużym ogniu, a następnie 2-3 minuty na mniejszym, tak samo z drugiej strony. Stopień wysmażenia dobieramy oczywiście taki, jaki lubimy. Staramy się nie przesuwać, ani nie nakłuwać mięsa w czasie smażenia. Po usmażeniu pozostawiamy steki przez kilka minut, aby odpoczęły, oprószamy solą i pieprzem. Układamy na talerzu porcję puree, na nim stek. Na gorącym steku umieszczamy kawałek masła. Dekorujemy koperkiem.

Ziemniaki do tego przepisu dostarczyła firma Europlant Handel Ziemniakami Sp. z o. o.,  zajmująca się produkcją kwalifikowanych sadzeniaków do profesjonalnej hodowli ziemniaków.



1 komentarz:

  1. zapraszamy do nowego agregatu blogów ze wszystkich kategorii tematycznych. Dołącz bloga do kategorii kulinaria. Adres www.zblogowani.pl

    OdpowiedzUsuń