niedziela, 18 maja 2014

Łosoś pieczony z koperkiem, cytryną, pomidorkami i rodzynkami

Łosoś w wersji podobnej do pstrąga w tym przepisie. Ten zestaw dodatków do ryby to mój ulubiony, do łososia sprawdziły się pysznie. Nie obawiajcie się dodania całego pęczka koperku - upieczony wraz z łososiem jest wspaniały. Pomidorki, jak również łososia pozbawiłam skóry, po upieczeniu wszystko rozpływa się w ustach.


SKŁADNIKI (na 4 małe porcje):

0,5 kg świeżego łososia
estragon i oregano (po łyżeczce)
pęczek koperku
3 plasterki cytryny
ok 10 szt. pomidorków koktajlowych
garść rodzynek
sól, pieprz
olej 
ok 30-50 g masła

WYKONANIE:

Z łososia usuwamy skórę. Oprószamy estragonem i oregano, smarujemy olejem, obkładamy koprem i wstawiamy do lodówki do zamarynowania. Pomidorki zalewamy wrzątkiem na kilka sekund i obieramy ze skórki, kroimy na połówki. Przed pieczeniem wyjmujemy łososia z lodówki i pozostawiamy w temperaturze pokojowej przez około godzinę, solimy, dodajemy pomidorki koktajlowe, rodzynki, półplasterki cytryny. Na wierzchu układamy kawałeczki zimnego masła, oprószamy sporą ilością pieprzu. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut pod przykryciem (ja przykryłam folią aluminiową), a następnie jeszcze 15 minut bez przykrycia.

1 komentarz: