sobota, 5 lipca 2014

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Miseczka owoców lata - truskawek, czereśni, malin, porzeczek i wszystkich innych cudowności to dla mnie pełnia szczęścia :) I z reguły tylko od czasu do czasu obciążam je balastem mąki, cukru i masła. Ale TO CIASTO jest warte grzechu. Odkąd pojawiły się truskawki piekłam je już kilka razy - na festyny, zakończenia roku, wycieczki - tym sposobem zawsze udaje mi się uniknąć sytuacji, gdzie blacha ciasta znika w jeden dzień w żołądkach domowników :) Jednemu kawałkowi ciasta nie odmawiam, dwóm - już tak, choć wymaga to pewnego wysiłku :) Drogie Panie - upieczcie to ciasto na najbliższą imprezę, same zjedzcie tylko kawałeczek, a sukces będzie gwarantowany - wszyscy będą chwalić Wasze umiejętności kulinarne i płaski brzuch :)) Przepis wypatrzyłam na Moich Wypiekach, ale co nieco go zmodyfikowałam.


SKŁADNIKI (na prostokątną formę 20x35) :

200 g miękkiego masła (pokusiłam się raz upiec to ciasto z margaryną, ale to już nie było to samo)
190 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
4 duże jajka
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 g mąki ziemniaczanej
80 dag truskawek lub innych owoców (na blachę o podanych wymiarach)

na kruszonkę:

150 g mąki
100 g masła schłodzonego
80 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego

WYKONANIE:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną i odstawiamy. Piekarnik nastawiamy na 175 stopni. Truskawki odszypułkowujemy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy cukier waniliowy i szczyptę soli i dalej ucieramy. Dodajemy po jednym jajku dalej ucierając. Do masy wsypujemy przesiane suche składniki i mieszamy łyżką. Aby przygotować kruszonkę do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i cukier waniliowy, dodajemy zimne masło w kawałkach i szybko rozcieramy na kruszonkę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy ciasto, wyrównujemy i układamy na nim truskawki przekrojone na pół (przekrojoną częścią do góry), posypujemy kruszonką. Pieczemy 45 minut w 175 stopniach.

1 komentarz:

  1. Piękne ,kuszące ,ale truskawki już dawno się skończyły ,a szkoda.

    OdpowiedzUsuń