sobota, 25 maja 2013

Zupa z gruszką i miętą

Lubię, kiedy otwieram lodówkę i niemal natychmiast pojawia się jakiś nowy pomysł na zastosowanie codziennych składników. Tak powstała lekka i świeża zupa warzywna, trochę urozmaicona :)



SKŁADNIKI:

1 marchewka
1 pietruszka
1 łodyga selera naciowego
1 ziemniak
1 cebula
1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
1 świeży pomidor
1 mała lub pół dużej gruszki
1 łyżka posiekanego koperku
2 listki laurowe
pół łyżeczki suszonego lubczyku
kilka ziarenek pieprzu (użyłam zielonego, ale może być czarny)
gałązka tymianku (około 10 cm)
gałązka mięty (około 10 cm)
1/4 - 1/3 szklanki śmietanki 30%
4 szklanki wody

WYKONANIE:

Marchewkę, pietruszkę, łodygę selera naciowego, ziemniak i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zalewamy 4 szklankami wody, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, listki laurowe, pieprz, lubczyk. Dodajemy również tymianek i miętę (całe gałązki, które potem można wyłowić) i gotujemy około 10 minut z łyżeczką soli. W tym czasie pomidora kroimy na pół i ścieramy obie połówki na grubszych oczkach tarki tak aby została skórka, którą też można wrzucić do zupy i potem wyjąć. Gruszkę kroimy w drobną kostkę. Siekamy koperek. Do gotującej się zupy dodajemy utartego pomidora i pokrojona gruszkę i gotujemy jeszcze 10 minut. Następnie wlewamy śmietankę, dodajemy posiekany koperek i sprawdzamy, czy trzeba dosolić. Gotujemy jeszcze kilka minut i sprawdzamy, czy warzywa są miękkie. Wyławiamy gałązki ziół i skórkę z pomidora.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz