czwartek, 13 lutego 2014

Sałatka ziemniaczana z łososiem i peruwiańską salsą z czerwonej cebuli

Już samo połączenie sałatkowych ziemniaczków ugotowanych w mundurkach i wędzonego łososia jest dobre. Ale z salsą z czerwonej cebuli, przygotowaną na sposób peruwiański jest naprawdę niesamowitym doznaniem. Spieszę zamieścić ten wpis przed Walentynkami, abyście zdążyli jeszcze zaplanować taką sałatkę na romantyczną kolację :).  Czerwona cebula po peruwiańsku to będzie najsmaczniejsza i najdelikatniejsza cebula jaką do tej pory jedliście! Przepis jest prosty, naturalnie :)


SKŁADNIKI (na 2 porcje):

ok 10 malutkich ziemniaczków (lub 4-5 większych) - koniecznie typu kulinarnego A, czyli sałatkowych - użyłam odmiany Regina o ładnym żółtym kolorze miąższu

O TYPACH KULINARNYCH ZIEMNIAKA TUTAJ

100 g wędzonego łososia
1 większa czerwona cebula
1 łyżeczka soli
2-3 łyżeczki białego octu winnego lub sok z limonki
3-4 łyżeczki oleju rzepakowego
papryczka chili (ja dałam pół łyżeczki posiekanej)
natka pietruszki do posypania

WYKONANIE:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy i obieramy. W tym czasie przygotowujemy salsę. Czerwoną cebulę kroimy w cienkie krążki, układamy na małym talerzu, zasypujemy łyżeczką soli, przyciskamy drugim talerzem i obciążamy czymś ciężkim (np. kilkoma talerzami). Po 15 minutach cebula puści dość dużo soku. Cebulę płuczemy dokładnie na sicie. Odciskamy nadmiar wody. Przekładamy do miseczki i dodajemy ocet lub sok z limonki, olej, papryczkę i szczyptę soli, jeśli trzeba. Małe ziemniaki pozostawiamy w całości, większe kroimy na 4 części i układamy na talerzu. Układamy obok ziemniaków różyczki z łososia, na ziemniakach cebulę wraz z powstałym sosem i posypujemy natką pietruszki.

Ziemniaki do tego przepisu dostarczyła firma Europlant Handel Ziemniakami Sp. z o. o.,  zajmująca się produkcją kwalifikowanych sadzeniaków do profesjonalnej hodowli ziemniaków.



2 komentarze: