poniedziałek, 17 czerwca 2013

Sos pomidorowy z serkiem mascarpone

Kolejny przepis z serii "szybkie i pyszne" :) Lekko przysmażone pomidory zatopione w kremowym sosie...
Na zdjęciu z naleśnikiem biszkoptowym:


SKŁADNIKI (na 2 porcje):

125 g serka mascarpone (użyłam serka Piątnica i pomysłu na jego opakowaniu)
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 duże pomidory
2 szczypty cukru
1 łyżka posiekanego koperku
sok z cytryny (około łyżeczka do smaku)
sól, pieprz
oliwa do smażenia

WYKONANIE:


Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w średnią kostkę.

Cebulę siekamy i smażymy na 2 łyżkach oliwy, na średnim ogniu przez kilka minut, aż zmięknie i leciutko się przysmaży.

Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy 1 minutę, mieszając.

Dodajemy pokrojone pomidory, oprószamy cukrem i solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Całość smażymy jeszcze około 4-5 minut, tak aby pomidory zmiękły, ale się nie rozpadły.

Dodajemy koperek i na koniec serek mascarpone.
Mieszamy, aż serek się rozpuści.

Doprawiamy sokiem z cytryny i solą.

Sos podajemy gorący. Pasuje do makaronu lub naleśników - patrz przepis na naleśniki biszkoptowe



3 komentarze:

  1. Bardzo lubię taki kremowy sos pomidorowy. Pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł:) prezentuje się apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. super ja polecam zrobilam pierwszy raz i bardzo mi zasmakował

    OdpowiedzUsuń