Pyszne i puszyste naleśniki. Grubsze niż klasyczne, ale leciutkie, miękkie i delikatne.
SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
5 jajek - osobno żółtka i białka
3 łyżeczki cukru brązowego
1- 1,5 łyżeczki soli
2 łyżki rozpuszczonego masła
WYKONANIE:
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka, mąkę, mleko, wodę, cukier, sól i rozpuszczone masło umieszczamy w dużej i głębokiej misce. Białka umieszczamy osobno w wysokim naczyniu i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Następnie miksujemy pozostałe składniki. Około 1/3 piany przekładamy do ciasta naleśnikowego i energicznie mieszamy. Dodajemy resztę piany i mieszamy delikatnie, tak aby piana połączyła się z ciastem, ale żeby pozostały dość duże grudki. Nie mieszamy zbyt długo, ponieważ cała piana odpowietrzy się.
Smażymy jak klasyczne naleśniki, z tym że przed każdym nabraniem porcji ciasta należy delikatnie
przemieszać całość.
www.anielskieprzysmaki.pl-a do naleśników miód klonowy pycha!!!MOnika
OdpowiedzUsuńŚliczne naleśniki. Chyba je wypróbuję na obiad z truskawkami:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wyróżnienie:)
Pięknie wyglądają, aż wyobrażam sobie ich zapach! Muszę zrobić na czasie!
OdpowiedzUsuńAle pychotka i takie puszyste, dziś też robię, do tego ulubiona śmietanka Pilos i truskawki z ogródka, pycha :)
OdpowiedzUsuńJa już robiłem, REWELACJA dziś próbuję w wersji bez cukru bi będę robić z farszem meksykańskim
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Z meksykańskim farszem na pewno będą pyszne! Ja też robię je w wersji na słono, polecam również z sosem bolognese i mozzarella
Usuń