czwartek, 6 czerwca 2013

Frittata z bakłażanem i salami pepperoni

Smak i konsystencja bakłażana idealnie pasuje do omletów. Nie można też obejść się bez pomidorów. Te delikatne smaki podkreśliłam przysmażoną cebulką, salami pepperoni i serem. Cząber i oregano dodają niesamowitego aromatu. Danie treściwe i wysokobiałkowe, dobre na każdą porę dnia, a w razie potrzeby, nocy :)










SKŁADNIKI:

3 jajka
2 łyżki śmietany 18%
pół bakłażana
1 pomidor
1 cebula
ok 20 małych cieniutkich plasterków salami pepperoni
kilka łyżek startego łagodnego żółtego sera
pół łyżeczki suszonego cząbru
pół łyżeczki suszonego oregano
sól, pieprz
olej do smażenia

będzie potrzebna forma do zapiekania o średnicy około 18 cm

WYKONANIE:


Bakłażana myjemy, nie obieramy, kroimy w plastry o grubości ok 1 cm i solimy dość obficie z każdej strony. Posolone plastry pozostawiamy na sicie na 20 minut. Po 20 minutach dokładnie płuczemy i osuszamy. Dzięki tym zabiegom bakłażan nie będzie gorzki. Plastry kroimy jeszcze na 4 części.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.

Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, dodajemy szczyptę soli i smażymy na średnim ogniu na 2 łyżkach oleju przez kilka minut, aż się lekko zarumieni. Dodajemy jeszcze 2 łyżki oleju i pokrojonego bakłażana. Smażymy jeszcze kilka minut, aż bakłażan trochę zmięknie i lekko zarumieni. Przekładamy do naczynia do zapiekania i lekko mieszamy, aby naczynie pokryło się tłuszczem.

Dodajemy pokrojonego w średnią kostkę pomidora  (można go wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Posypujemy cząbrem, oregano i pieprzem.

Jajka roztrzepujemy, mieszamy z 2 łyżkami śmietany  i wlewamy na warzywa. Na wierzchu układamy plasterki salami pepperoni i posypujemy startym na grubych oczkach serem.

Pieczemy 12 minut w 180 stopniach. Nie pozostawiamy w piekarniku zbyt długo, aby jajka pozostały miękkie, nie za bardzo ścięte.

Po wyjęciu z piekarnika omlet można zsunąć delikatnie na talerz.



1 komentarz:

  1. Przesylam nominacje.Wiecej informacji Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

    OdpowiedzUsuń