Na zdjęciu z naleśnikiem biszkoptowym:
SKŁADNIKI (na 2 porcje):
125 g serka mascarpone (użyłam serka Piątnica i pomysłu na jego opakowaniu)
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 duże pomidory
2 szczypty cukru
1 łyżka posiekanego koperku
sok z cytryny (około łyżeczka do smaku)
sól, pieprz
oliwa do smażenia
WYKONANIE:
Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w średnią kostkę.
Cebulę siekamy i smażymy na 2 łyżkach oliwy, na średnim ogniu przez kilka minut, aż zmięknie i leciutko się przysmaży.
Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy 1 minutę, mieszając.
Dodajemy pokrojone pomidory, oprószamy cukrem i solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Dodajemy koperek i na koniec serek mascarpone.
Mieszamy, aż serek się rozpuści.
Doprawiamy sokiem z cytryny i solą.
Sos podajemy gorący. Pasuje do makaronu lub naleśników - patrz przepis na naleśniki biszkoptowe
Bardzo lubię taki kremowy sos pomidorowy. Pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł:) prezentuje się apetycznie:)
OdpowiedzUsuńsuper ja polecam zrobilam pierwszy raz i bardzo mi zasmakował
OdpowiedzUsuń