poniedziałek, 10 czerwca 2013

Leczo

Leczo - potrawa, która ma wiele wersji, i pewnie każda jest dobra, bo pomidory z papryką, cebulą i dobrą kiełbasą w jednym garnku muszą wyjść pysznie. A oto mój przepis na leczo:



SKŁADNIKI:

2 puszki pomidorów pelati całych
1 papryka czerwona
1 cukinia
2 duże cebule
ok 35 dag dobrej jakości kiełbasy, jej smak nada charakter potrawie
3 ząbki czosnku
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka suszonego cząbru
2 listki laurowe
1 łyżeczka brązowego cukru
sól, pieprz
olej do smażenia
pieprz cayenne, jeśli lubimy na ostro

WYKONANIE:

Paprykę i cukinię kroimy w średnią kostkę. Cebulę siekamy, kiełbasę kroimy w małą kostkę. Kiełbasę z cebulą podsmażamy na 3 łyżkach oleju przez 5-7 minut, mieszając, aż cebula dobrze zmięknie. Dodajemy paprykę w proszku, cząber, liście laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kilka chwil. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i cukinię i dusimy pod przykryciem kilka minut, aż warzywa trochę zmiękną. Dodajemy pomidory i cukier, rozgniatamy pomidory widelcem i dusimy pod przykryciem 30 minut, co jakiś czas mieszając (można przełożyć do garnka), aż pomidory zgęstnieją. W trakcie duszenia doprawiamy solą i pieprzem i ewentualnie pieprzem cayenne.


1 komentarz:

  1. Nie dodawałam nigdy pieprzu cayenne, ale to może być całkiem dobry pomysł :) Dzięki! Zapraszam też na leczo do mnie - Leczo.net.pl

    OdpowiedzUsuń