czwartek, 27 czerwca 2013

Pieczone pomidorki

Świeże małe pomidorki koktajlowe są świetnym dodatkiem do wszelkich sałatek i przekąsek. Natomiast po upieczeniu, lekko skarmelizowane i z przepyszną skórką są doskonałe do dań na gorąco, sosów, makaronów, pieczonych mięs, ryb. Oto szybki sposób na ich przygotowanie:



SKŁADNIKI:

pomidorki koktajlowe - tyle ile potrzebujemy
oregano, pieprz cayenne
sól, cukier
oliwa

WYKONANIE:

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
Pomidorki kroimy na połówki i układamy w naczyniu do zapiekania przekrojoną częścią do góry.
Posypujemy oregano i pieprzem cayenne - mniej lub więcej, w zależności od tego, jak bardzo ostre mają być pomidorki.
Oprószamy solą i polewamy delikatnie oliwą.
Na koniec oprószamy niewielką ilością cukru, który nada pomidorkom karmelowy smak.
Pieczemy 12-15 minut w 200 stopniach, lub do momentu, gdy skórka będzie się lekko marszczyć, a wierzch przypiecze.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz