SKŁADNIKI (na 2 porcje):
zielone pesto - patrz przepis
2 małe piersi z kurczaka upieczone w przyprawach - patrz przepis
250 g makaronu
pęczek białych szparagów
trochę wody, w której gotował się makaron
WYKONANIE:
Zaczynamy od przygotowania pesto - patrz przepis
Odkładamy 2 łyżeczki do ozdobienia, reszta będzie użyta do zrobienia sosu.
Szparagi myjemy, obieramy od góry zostawiając główkę i obcinając zdrewniałe końcówki.
Ugotowanie makaronu, szparagów i pieczenie piersi zajmą mniej więcej tyle samo czasu - kilkanaście minut, więc w tym samym czasie nastawiamy wodę na makaron i szparagi oraz piekarnik na 230 stopni.
Szparagi wrzucamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru. Najlepiej gotować szparagi związane sznurkiem w specjalnym wysokim garnku, tak aby główki nie były zanurzone. Gotujemy około 10-15 minut.
Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu w dobrze osolonej wodzie. Pamiętamy, aby zostawić trochę gorącej wody z gotowania.
Przygotowujemy pieczone piersi - patrz przepis
Sos przygotowujemy dodając do pesto wodę, w której gotował się makaron, mniej więcej w proporcji 1,5 części pesto do 1 części wody. Najwygodniej przygotować sos pod koniec gotowania makaronu, nabierając wodę wazówką. Część sosu użyjemy do makaronu, a część zostawiamy do polania szparagów.
Makaron odcedzamy (nie przelewamy wodą!), przekładamy z powrotem do gorącego garnka i dokładnie mieszamy z przygotowanym sosem, tak aby wszystkie niteczki się nim oblepiły.
Wyciągamy z wody szparagi i mięso z piekarnika.
Mięso, makaron i szparagi przekładamy na talerze. Szparagi polewamy sosem. Ozdabiamy dodatkowo niewielką ilością pesto.
Dość treściwy obiad. Ale jakże smaczny! :)
OdpowiedzUsuńZ pozdrowieniami,
A.
Fajne smaki, chętnie bym zjadła taki obiad :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie smaczny obiad :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na obiadek. Wygląda bardzo apetycznie :))
OdpowiedzUsuń