czwartek, 13 czerwca 2013

Pieczona pierś z kurczaka

Po prostu błyskawicznie.
Kilka przypraw, 230-220 stopni i 15 minut w piekarniku to sprawdzony patent na to delikatne mięso.


SKŁADNIKI:

2 małe piersi z kurczaka
pieprz ziołowy (użyłam Prymat)
pieprz cytrynowy
papryka słodka w proszku
tymianek
sól, oliwa

WYKONANIE:

Piekarnik nastawiamy na 230 stopni.

Piersi myjemy, osuszamy, oprószamy solą i przyprawami, polewamy oliwą z oliwek.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.

W trakcie pieczenia można obrócić mięso na drugą stronę.


56 komentarzy:

  1. Potrawa rewelacyjna!!!!!! Polecam wszystkim z ograniczeniem czasowym a lubiącym smaczne jedzonko!!! Paulinko dzięki za ten przepis! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tą potrawą poradzi sobie nawet gibus taka prosta jak przepis na herbatę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a jeśli mam piekarnik tylko do 200 stopni to ile powinnam piec???

      Usuń
    2. To zmień kuchenkę bo kiepska...

      Usuń
  3. Super- wlasnie zrobiłam:) Smacznosci mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. kurczaczek mega! ja, która nie lubiłam piersi z kurczaka... 15 min i po obiedzie, a najlepsze że mam pomrożone połówki piersi i jak rozmroziłam poprzedniego dnia, to nawet sprzątania nie było :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przyczyniłam się do polubienia przez Ciebie piersi z kurczaka :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Naprawdę pyszne te piersi, nie miałam tymianku i dodałam cząber, bomba. Następnym razem zrobię z tymiankiem. Jedną pierś zrobiłam w folii aluminiowej z serem w środku, piekłam o 5 minut dłużej niż resztę. Rewelacja ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Z serem musiały być rewelacyjne :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. wspaniałe! dzięki wielkie! moje pierwsze pieczone danie i od razu wyśmienity przysmak:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi bardzo, zwłaszcza, że było pierwsze :)

      Usuń
    2. Uwielbiam Twojego bloga! jestem na etapie poszukiwania łatwych przepisów z piekarnika (coby męża przekonać, że to dobrze wydana kasa ;) ) a u Ciebie tyle pyszności!

      Usuń
    3. Wow, bardzo dziękuję :) Ja uwielbiam proste i szybkie gotowanie, więc na pewno znajdziesz tu coś dla siebie:) Serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń
    4. już znalazłam :) z 5 mam do spróbowania. A przejrzałam tylko parę stron:)

      Usuń
  7. Oliwa z oliwek - nie wskazane jest używać jej do potraw, które są przygotowywane w wysokich temperaturach. To bardzo szkodliwe dla zdrowia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja....najlepiej użyć do tego olej rzepakowy.

      Usuń
    2. To, co piszesz, nie jest prawdą. W wysokich temperaturach świetnie sprawdza się zarówno oliwa z oliwek jak i olej rzepakowy. Nie należy używać oleju winogronowego, słonecznikowego. To kwestia wiązań nienasyconych.

      Usuń
    3. Właśnie ze względu na te wiązania oliwa nie jest dobra do wysokich temperatur, maksymalnie do 180 stopni.

      Usuń
    4. Piec nalezy na tłuszczach zwierzęcych

      Usuń
    5. Swięta racja !!!

      Usuń
    6. O tak zupełnie inny smak. Polecam tłuszcze zwierzęce.

      Usuń
  8. upiekłam po raz kolejny, tym razem dałam indyka. Super, szybko, smacznie. Ja dodaje masla klarowanego:)

    OdpowiedzUsuń
  9. z rukolą i pomidorkami koktajlowymi pycha

    OdpowiedzUsuń
  10. pieczone na grillu czy termoobiegu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nastawiam na zwykłe grzanie góra-dół bez termoobiegu

      Usuń
  11. Szukałam temperatury i czasu pieczenia, przy którym pierś nie będzie sucha. Ten przepis sprawdził się doskonale. Zestaw przypraw również bardzo dobry. Dziękuję za prosty, świetny przepis. i pozdrawiam. Renata

    OdpowiedzUsuń
  12. czy naczynie trzeba przykrywać? czy bez przykrycia? Bardzo proszę o odpowiedź.
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Moniko, przepraszam z góry za spóźnioną odpowiedź - piekłam bez przykrycia, pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Po 15 min moje piersi nadal surowe w środku,więc coś ten czas źle podany:/

      Usuń
    3. Jeśli piersi są małe, to 15 minut wystarczy, jeśli większe, to oczywiście trzeba potrzymać jeszcze kilka minut w piekarniku, a takie bardzo grube kawałki można naciąć w najgrubszych miejscach. Pozdrawiam :)

      Usuń
  13. szkoda ze nikt nie odpowiedział na moje pytanie. Robiłam i wyszło super. fajny przepis

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziś znalazłam ten przepis i dziś upiekłam. I co tu gadać... szybko, łatwo i supersmakowo. Dziękuję za przepis Pola.
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Piekłaś pierś 15minut????????????

      Usuń
  15. Coś mi z tym czasem nie pasuje.Nastawiłem na 230 i po 5 minutach widzę w piekarniku surowe mięso.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tam jest napisane że po 5 min zmniejszyć temperaturę do 220 i piec jeszcze 10 min....

      Usuń
  16. Czy można pominąć pieprz cytrynowy? Albo ewentualnie można go czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pominąć:) Można natrzeć mięso czosnkiem, niewielką ilością skórki z cytryny i zwykłym pieprzem, ale czosnek i skórka z cytryny w wysokiej temp. mocno się spieką, pozdrawiam

      Usuń
  17. Przepyszny filet. Normalnie niebo w gebie:-) i to bez smażenia:-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy można filet ułożyć na folii aluminiowej i tak piec?

    OdpowiedzUsuń
  19. Te piersi to kładziemy w naczyniu zaroobpornym i tyle?

    OdpowiedzUsuń
  20. Te piersi to kładziemy w naczyniu zaroobpornym i tyle?

    OdpowiedzUsuń
  21. Dziekuje ;) . Strasznie mi smakowalo . i tak szybko co jest tez istotne .

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyszło super! Świetny przepis. Szybko i smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  23. Zrobiłam ją dzisiaj,ale dałam swoją mieszankę przypraw i dodałam paczkę warzyw na patelnię.Wyszło rewelacyjne danie, a pierś nie jest sucha ale bardzo soczysta-nacięłam je trochę bo były duże.

    OdpowiedzUsuń
  24. Super przepis, piekliśmy 20 minut zamiast 15 bo piersi z kurczaka były dość spore. Mięso wyszło soczyste i miękkie.

    OdpowiedzUsuń
  25. Też właśnie piekę, zobaczymy co z tego wyjdzie 😁

    OdpowiedzUsuń
  26. Czy na szkle żaroodpornym tez wyjdzie ?

    OdpowiedzUsuń
  27. Dużo za krótki czas, piekłam małe piersi i potrzebowały więcej czasu

    OdpowiedzUsuń
  28. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  29. Ile czasu powinnam piec gdy robię porcję dla 3 osób? Podejrzewam, że powinnam przedłużyć czas pieczenia...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam tak jak jest napisane i wyszło świetnie. Cieszę się, że znalazłam Twój przepis bo nie przekonują mnie przepisy gdzie czas pieczenia to ok 45 minut. Toż to musi wychodzić jakaś podeszwa. ;) A tutaj idealne, mięciutkie i smakowite piersi.

      Usuń