Po prostu błyskawicznie.
Kilka przypraw, 230-220 stopni i 15 minut w piekarniku to sprawdzony patent na to delikatne mięso.
SKŁADNIKI:
2 małe piersi z kurczaka
pieprz ziołowy (użyłam Prymat)
pieprz cytrynowy
papryka słodka w proszku
tymianek
sól, oliwa
WYKONANIE:
Piekarnik nastawiamy na 230 stopni.
Piersi myjemy, osuszamy, oprószamy solą i przyprawami, polewamy oliwą z oliwek.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.
W trakcie pieczenia można obrócić mięso na drugą stronę.
Potrawa rewelacyjna!!!!!! Polecam wszystkim z ograniczeniem czasowym a lubiącym smaczne jedzonko!!! Paulinko dzięki za ten przepis! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZ tą potrawą poradzi sobie nawet gibus taka prosta jak przepis na herbatę.
OdpowiedzUsuńAha...
Usuńa jeśli mam piekarnik tylko do 200 stopni to ile powinnam piec???
UsuńTo zmień kuchenkę bo kiepska...
UsuńSuper- wlasnie zrobiłam:) Smacznosci mniam:)
OdpowiedzUsuńSuper :) Pozdrawiam :)
Usuńkurczaczek mega! ja, która nie lubiłam piersi z kurczaka... 15 min i po obiedzie, a najlepsze że mam pomrożone połówki piersi i jak rozmroziłam poprzedniego dnia, to nawet sprzątania nie było :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przyczyniłam się do polubienia przez Ciebie piersi z kurczaka :) Pozdrawiam :)
UsuńNaprawdę pyszne te piersi, nie miałam tymianku i dodałam cząber, bomba. Następnym razem zrobię z tymiankiem. Jedną pierś zrobiłam w folii aluminiowej z serem w środku, piekłam o 5 minut dłużej niż resztę. Rewelacja ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Z serem musiały być rewelacyjne :) Pozdrawiam :)
Usuńwspaniałe! dzięki wielkie! moje pierwsze pieczone danie i od razu wyśmienity przysmak:)
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo, zwłaszcza, że było pierwsze :)
UsuńUwielbiam Twojego bloga! jestem na etapie poszukiwania łatwych przepisów z piekarnika (coby męża przekonać, że to dobrze wydana kasa ;) ) a u Ciebie tyle pyszności!
UsuńWow, bardzo dziękuję :) Ja uwielbiam proste i szybkie gotowanie, więc na pewno znajdziesz tu coś dla siebie:) Serdecznie pozdrawiam:)
Usuńjuż znalazłam :) z 5 mam do spróbowania. A przejrzałam tylko parę stron:)
UsuńOliwa z oliwek - nie wskazane jest używać jej do potraw, które są przygotowywane w wysokich temperaturach. To bardzo szkodliwe dla zdrowia.
OdpowiedzUsuńRacja....najlepiej użyć do tego olej rzepakowy.
UsuńTo, co piszesz, nie jest prawdą. W wysokich temperaturach świetnie sprawdza się zarówno oliwa z oliwek jak i olej rzepakowy. Nie należy używać oleju winogronowego, słonecznikowego. To kwestia wiązań nienasyconych.
UsuńWłaśnie ze względu na te wiązania oliwa nie jest dobra do wysokich temperatur, maksymalnie do 180 stopni.
UsuńPiec nalezy na tłuszczach zwierzęcych
UsuńSwięta racja !!!
UsuńO tak zupełnie inny smak. Polecam tłuszcze zwierzęce.
Usuńupiekłam po raz kolejny, tym razem dałam indyka. Super, szybko, smacznie. Ja dodaje masla klarowanego:)
OdpowiedzUsuńz rukolą i pomidorkami koktajlowymi pycha
OdpowiedzUsuńpieczone na grillu czy termoobiegu?
OdpowiedzUsuńNastawiam na zwykłe grzanie góra-dół bez termoobiegu
UsuńSzukałam temperatury i czasu pieczenia, przy którym pierś nie będzie sucha. Ten przepis sprawdził się doskonale. Zestaw przypraw również bardzo dobry. Dziękuję za prosty, świetny przepis. i pozdrawiam. Renata
OdpowiedzUsuńczy naczynie trzeba przykrywać? czy bez przykrycia? Bardzo proszę o odpowiedź.
OdpowiedzUsuńMonika
Pani Moniko, przepraszam z góry za spóźnioną odpowiedź - piekłam bez przykrycia, pozdrawiam :)
UsuńPo 15 min moje piersi nadal surowe w środku,więc coś ten czas źle podany:/
UsuńJeśli piersi są małe, to 15 minut wystarczy, jeśli większe, to oczywiście trzeba potrzymać jeszcze kilka minut w piekarniku, a takie bardzo grube kawałki można naciąć w najgrubszych miejscach. Pozdrawiam :)
Usuńszkoda ze nikt nie odpowiedział na moje pytanie. Robiłam i wyszło super. fajny przepis
OdpowiedzUsuńDziś znalazłam ten przepis i dziś upiekłam. I co tu gadać... szybko, łatwo i supersmakowo. Dziękuję za przepis Pola.
OdpowiedzUsuńEwa
Dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńPiekłaś pierś 15minut????????????
UsuńCoś mi z tym czasem nie pasuje.Nastawiłem na 230 i po 5 minutach widzę w piekarniku surowe mięso.
OdpowiedzUsuńTam jest napisane że po 5 min zmniejszyć temperaturę do 220 i piec jeszcze 10 min....
UsuńCzy można pominąć pieprz cytrynowy? Albo ewentualnie można go czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńMożna pominąć:) Można natrzeć mięso czosnkiem, niewielką ilością skórki z cytryny i zwykłym pieprzem, ale czosnek i skórka z cytryny w wysokiej temp. mocno się spieką, pozdrawiam
UsuńPrzepyszny filet. Normalnie niebo w gebie:-) i to bez smażenia:-)
OdpowiedzUsuńCzy można filet ułożyć na folii aluminiowej i tak piec?
OdpowiedzUsuńMożna:)
UsuńTe piersi to kładziemy w naczyniu zaroobpornym i tyle?
OdpowiedzUsuńTe piersi to kładziemy w naczyniu zaroobpornym i tyle?
OdpowiedzUsuńTak:)
UsuńDziekuje ;) . Strasznie mi smakowalo . i tak szybko co jest tez istotne .
OdpowiedzUsuńWyszło super! Świetny przepis. Szybko i smacznie.
OdpowiedzUsuńZrobiłam ją dzisiaj,ale dałam swoją mieszankę przypraw i dodałam paczkę warzyw na patelnię.Wyszło rewelacyjne danie, a pierś nie jest sucha ale bardzo soczysta-nacięłam je trochę bo były duże.
OdpowiedzUsuńSuper przepis, piekliśmy 20 minut zamiast 15 bo piersi z kurczaka były dość spore. Mięso wyszło soczyste i miękkie.
OdpowiedzUsuńTeż właśnie piekę, zobaczymy co z tego wyjdzie 😁
OdpowiedzUsuńCzy na szkle żaroodpornym tez wyjdzie ?
OdpowiedzUsuńDużo za krótki czas, piekłam małe piersi i potrzebowały więcej czasu
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńIle czasu powinnam piec gdy robię porcję dla 3 osób? Podejrzewam, że powinnam przedłużyć czas pieczenia...
OdpowiedzUsuńPiekłam tak jak jest napisane i wyszło świetnie. Cieszę się, że znalazłam Twój przepis bo nie przekonują mnie przepisy gdzie czas pieczenia to ok 45 minut. Toż to musi wychodzić jakaś podeszwa. ;) A tutaj idealne, mięciutkie i smakowite piersi.
UsuńSzybko i smacznie polecam,
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuń