A to mój mały domowy zielnik:
Na zdjęciach widać estragon, miętę, bazylię, również bazylię cytrynową i fioletową, tymianek, pietruszkę, koperek, cząber i lubczyk. Podjadam je nieustannie, również wzrokiem :)
SKŁADNIKI NA PESTO BAZYLIOWE:
2 szklanki liści bazylii (po zważeniu 20 g)
20 g orzeszków piniowych (można użyć migdałów, słonecznika, pestek dyni) - w tym przepisie użyłam kilku orzechów nerkowca, kilku orzechów włoskich i kilku migdałów
10-20 g parmezanu, może być dżiugas - dałam 20 g, smak jest wtedy bardziej serowy
60 ml oliwy z oliwek
opcjonalnie 0,5-2 ząbki czosnku, w zależności od tego jak bardzo lubimy czosnek
szczypta soli
WYKONANIE:
Orzechy i migdały prażymy na suchej patelni mieszając, do bardzo lekkiego zrumienienia.
Część oliwy, bazylię, orzechy, migdały, ser, pokrojony czosnek wkładamy do wysokiego naczynia i rozdrabniamy blenderem.
Następnie dodajemy powoli resztę oliwy i dalej blendujemy. Jeśli trzeba dodajemy szczyptę soli.
Przekładamy do miseczki lub słoiczka i zalewamy 2 łyżkami oliwy.
Dodając niewielką ilość wody, w której gotował się makaron uzyskamy pyszny sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz