poniedziałek, 16 września 2013

Green Monster

Green Monsters - zielone koktajle - to zachodnia moda, za którą akurat warto podążać. Zielony monster to koktajl warzywno-owocowy, który składa się z reguły z 40% warzyw i 60 % owoców. Zielona bomba witaminowa, źródło kwasu foliowego, błonnika, chlorofilu i mnóstwa innych dobroczynnych składników. Swoją zieloną barwę zawdzięcza właśnie dodatkowi zielonych warzyw. Mogą to być sałata, szpinak, szczaw, seler naciowy, kapusta włoska, jarmuż, pietruszka, kolendra, mięta, pokrzywa, szałwia, rzeżucha, szczypiorek i wiele innych. Ale mają być zielone! Owoce - kiwi, jabłka, brzoskwinie, morele, awokado, banany i cała reszta :) Warto wybierać różne kolory, ponieważ każdy kolor niesie ze sobą odmienność składników odżywczych. Warzywa zmiksowane z owocami wymagają rozcieńczenia, na przykład świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy czy sokiem aloesowym. W zależności od kompozycji składników może to być również woda, jogurt czy np. mleko sojowe. Wariacji takiego koktajlu istnieje chyba nieskończenie wiele, a każdy może wybrać dla siebie smaki takie, jakie najbardziej mu odpowiadają. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać przyprawy, np. cynamon, kardamon, chili lub dosłodzić, ale tylko miodem lub syropem z agawy. Łyżeczka oleju (rzepakowego, lnianego, z pestek winogron) lub oliwy z oliwek zapewni lepszą wchłanialność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i luteiny. Koktajl możemy uczynić bardziej treściwym dodając siemię lniane, otręby, orzechy, płatki zbożowe. Dla tych, którym Green Monster wydaje się straszny :), na początek proponuję najprostszy koktajl o dość tradycyjnym, łagodnym owocowym smaku, ze składników, które mamy na co dzień w domu. Bardziej zaawansowane kombinacje oczywiście również się pojawią :)

źródło informacji - gazeta.pl




SKŁADNIKI (na 2 porcje):

1 jabłko
1 brzoskwinia
1 szklanka soku pomarańczowego
sok z połowy cytryny lub całej limonki
mały pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka oleju rzepakowego

WYKONANIE:

Owoce i pietruszkę dokładnie myjemy i osuszamy. Z pietruszki odcinamy tylko łodyżki (ja zachowuję je do zupy). Z jabłka nie obieramy skórki, tylko usuwamy gniazda nasienne. W zależności od sprzętu, jakim dysponujemy, składniki mniej lub bardziej rozdrabniamy (zwłaszcza jabłko) i miksujemy na koktajl.



2 komentarze:

  1. Zastanawia mnie czy smak pietruszki jest mocno wyczuwalny? :) Taki koktajl to prawdziwa bomba witaminowa! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak pietruszki jest wyczuwalny,ale jest on zdecydowanie przytłumiony przez owoce. Pietruszka doskonale się z nimi łączy, nie dominuje, a raczej nadaje im charakteru :)

      Usuń