piątek, 27 września 2013

Zupa-krem z dyni i marchewki z serkiem mascarpone

Zupa dyniowo-marchewkowa z dodatkiem serka mascarpone, który czyni ją łagodną i aksamitną. Naprawdę solidna dawka beta-karotenu :) Do zupy użyłam puree z pieczonej dyni (przepis tutaj). Wypróbujcie również przepis na zupę z dyni z imbirem i mleczkiem kokosowym.



SKŁADNIKI:

2 szklanki puree z pieczonej dyni (z 1 kg dyni otrzymamy po upieczeniu około 0,5 kg puree)
można użyć surowej dyni, wydrążonej, obranej i pokrojonej w kostkę, gotujemy ją wtedy razem z marchewką (kupujemy około 1 kg kawałek)
3 marchewki
1 duża cebula
1 łyżka klarowanego masła
1/3 łyżeczki cynamonu (lub więcej, jeśli chcemy uzyskać bardziej cynamonowy aromat)
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka imbiru
2 goździki
1 łyżka miodu
ok 2,5 szklanki wody
125 g serka mascarpone
sól i pieprz (może być biały)
migdały do posypania

WYKONANIE:

Marchewkę i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy lekko (do zeszklenia cebuli) na klarowanym maśle wraz ze wszystkimi przyprawami. Dodajemy miód i jeszcze chwilę smażymy. Zalewamy szklanką wody, zagotowujemy, wyjmujemy goździki i przelewamy do garnka  (dodajemy również obraną, wydrążoną i pokrojoną dynię - jeśli używamy świeżej). Uzupełniamy resztą wody, solimy i gotujemy, aż marchewka będzie bardzo miękka. Zupę bardzo dokładnie blendujemy, aby nie było grudek.  Dodajemy puree z pieczonej dyni i gotujemy kilka minut. Można uzupełnić odrobiną wody, jeśli zupa jest za gęsta. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy na małym ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem. Można posypać posiekanymi migdałami.

2 komentarze:

  1. takie jesienny kremy lubię bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam wygląda smacznie i idealnie pasowałaby na mój konkurs blogowy http://basinepichcenie.blox.pl/2013/09/KONKURS-Do-wygrania-rondel-Eala-o-wartosci-190zl.html

    OdpowiedzUsuń