Tym razem filet z indyka w suchej marynacie, ale pieczony w ten sam wypróbowany sposób, jak w przepisie na soczystą pierś z indyka. Podany ze śmietankowym sosem pieczarkowym i dodatkowo sosem z pieczenia. Polecam do takiego dania puree z ziemniaków, marchewki i pieczonego czosnku lub ziemniaki ze szczypiorkiem.
SKŁADNIKI:
1 filet z indyka o wadze ok 80 dag
pieprz ziołowy
pieprz cytrynowy
papryka słodka w proszku
estragon
rozmaryn
sól
olej
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki miodu
50 dag pieczarek
2 cebule
100 ml śmietanki 30%
natka pietruszki
sól, pieprz
olej i masło do smażenia
WYKONANIE:
Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Smażymy z cebulą na 2 łyżkach oleju z łyżką masła do miękkości i zarumienienia. Pod koniec doprawiamy solą i sporą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Dodajemy śmietankę i dusimy jeszcze kilka minut pod przykryciem.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Mięso myjemy i osuszamy (powinno być w temperaturze pokojowej). Oprószamy solą i przyprawami (po około jednej łyżeczce każdej), polewamy olejem i wmasowujemy przyprawy. Układamy w naczyniu do zapiekania, które posiada pokrywkę. Pieczemy bez przykrycia w 200 stopniach przez 15 minut, następnie przykrywamy, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 25 minut. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy miód. Po 25 minutach pieczenia pod przykryciem odkrywamy mięso, polewamy rozpuszczonym masłem z miodem i pieczemy jeszcze około 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika przykrywamy mięso, aby odpoczęło kilkanaście minut. Podajemy z sosem pieczarkowym. Sos z pieczenia przelewamy do sosjerki i dodatkowo polewamy mięso. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Na sam widok fotki ślinka mi cieknie ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!
Pięknie podane danie!
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie! :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj, wyszło super, przyprawy świetnie dobrane....
OdpowiedzUsuńDziękuję i bardzo się cieszę, że smakowało, pozdrawiam :)
UsuńRównież wczoraj zrobilam, swietny smak :D dzięki za inspiracje
OdpowiedzUsuńMiło mi i zapraszam do wypróbowania innych przepisów z mojego bloga, pozdrawiam:)
UsuńTego właśnie szukałam :) Wprawdzie mój filet z indyka już się marynuje w lodówce, ale szukałam sposobu na upieczenie go nie w rękawie, tylko w tradycyjny sposób. Upiekę według Twoich wskazówek, po czym dam znać jak wyszło :)
OdpowiedzUsuńTo moja sprawdzona metoda na filet z indyka, polecam też sposób na pierś z kurczaka http://polagotuje.blogspot.com/2013/06/pieczona-piers-z-kurczaka.html
Usuńpozdrawiam:)
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńTylko, że pieczarek nie powinno się obierać ;)
Ale to już jak kto lubi. A z przepisu skorzystam, dzięki :)
wypróbowałam, wyszło pycha!!! :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie!!! Mięsko miękkie, soczyste i do tego stosik pieczarkowy pycha. W połączeniu z ziemniaczkami i surówką z buraczków i jabłka mega smaczne. Mąż i syn byli zachwyceni. Dziękuję za przepis😀
OdpowiedzUsuń