niedziela, 14 lipca 2013

Puree z ziemniaków, marchewki i pieczonego czosnku

Ziemniaki w urozmaiconej odsłonie - ugotowane razem z marchewką i ugniecione z kremem z pieczonego czosnku. Do tego kolorowy pieprz, koperek, trochę masła. Ziemniaki potrafią być bardzo wykwintne.



SKŁADNIKI:

ziemniaki
marchewka (połowę ilości ziemniaków)
mała główka czosnku
1-2 łyżki masła (w zależności od ilości jaką gotujemy)
kolorowy pieprz
koperek
sól

WYKONANIE:

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Z główki czosnku ścinamy wierzch z łodygą i zawijamy w folię aluminiową. Taką paczuszkę pieczemy około 45 minut - do momentu, gdy ząbki czosnku będą miękkie jak masło.
Ziemniaki gotujemy razem z marchewką w osolonej wodzie. Marchewkę można podzielić na 2-3 części.
Ugotowane warzywa odcedzamy i razem ugniatamy, dodając masło. Do puree wyciskamy cały upieczony czosnek i mieszamy. Nie należy się obawiać, że puree będzie zbyt czosnkowe - pieczony czosnek jest bardzo łagodny i maślany. Posypujemy koperkiem, doprawiamy kolorowym pieprzem i odrobiną grubo zmielonej soli.





2 komentarze:

  1. rewelacyjny pomysł na ziemniaki w innej odsłonie ;-) koniecznie wypróbuję ! pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam puree! Nigdy nie robiłam takiego z marchewką, bardzo ciekawa jestem smaku ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń