Michael Smith to kanadyjski szef kuchni, który zauroczył mnie od pierwszego przepisu :) Jego kuchnia to męskie, proste gotowanie, często bez dokładnego trzymania się receptury. Na dodatek skromny, sympatyczny i przystojny, a jego ulubionym zajęciem, jak przyznaje w wywiadach, jest bycie tatą. Ideał? :) Ale skupmy się na gotowaniu :) Dziś sałatka meksykańska według Michaela Smitha.
http://chefmichaelsmith.com/
SKŁADNIKI:
rukola lub mieszanka sałat z rukolą
pęczek kolendry
cebulki dymki - kilka
szczypiorek do posypania
pomidory - ja użyłam 2 żółtych i około 10 pomidorków cherry
puszka czerwonej fasoli
kukurydza - może być cała puszka lub trochę mniej
2 dojrzałe awokado
trochę pokruszonych chipsów z tortilli
Dressing:
sok i skórka (bez białej części!) z 2 limonek
kilka łyżek oliwy z oliwek
1-2 łyżki miodu
salsa de chipotle ( w oryginale posiekana papryczka chipotle ), może być też tabasco - według uznania, ja dałam ok 1,5 łyżeczki
1-2 łyżeczki musztardy
sól i pieprz
dodałam również posiekane świeże oregano
Dla dopełnienia posiłku można dodać pierś z kurczaka - pokrojoną w paseczki, przyprawioną solą i pieprzem cayenne, obtoczoną w mące kukurydzianej i usmażoną. Sałatka pasuje również do mięsa z grilla.
WYKONANIE:
Jeśli sałatkę chcemy podać ze smażonym kurczakiem, zaczynamy od pokrojenia piersi w cienkie paski o długości około 3 cm. Oprószamy solą, pieprzem cayenne i obtaczamy w mące kukurydzianej. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż kawałeczki mięsa zrumienią się. Aby piersi były chrupiące, dobrze jest usmażyć je w dwóch partiach - duża ilość mięsa wrzucona na patelnię za bardzo zmniejsza temperaturę tłuszczu i mięso gotuje się, a nie smaży.
Składniki dressingu umieszczamy w słoiczku, dobrze zakręcamy i energicznie wstrząsamy, aż składniki się połączą.
Sałaty i posiekaną rukolę układamy w szerokiej misce. Pomidory kroimy w cząstki (można wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Odsączoną fasolę płuczemy krótko na sicie. Cebulę dymkę kroimy w cienkie plasterki. Pokrojone pomidory, fasolę, kukurydzę i dymkę układamy na sałacie. Awokado kroimy w plasterki i układamy na sałatce. Polewamy wszystko dressingiem. W tym momencie można dodać usmażoną pierś z kurczaka. W mojej wersji sałatka jest bez kurczaka, ale podana w towarzystwie mięsa grillowanego. Posypujemy chipsami z tortilli (mogą być pokruszone) i posiekanym szczypiorkiem.
Sałatka zapowiada się niezwykle obiecująco:)
OdpowiedzUsuńMyślę, że była pyszna!