poniedziałek, 22 lipca 2013

Salsa z mango

Pikantna, zaskakująca wielością smaków salsa z mango stanowi wspaniały dodatek do wszelkich mięs, zwłaszcza grillowanych. Nieodzownym dodatkiem do mango jest papryczka chili i czerwona cebula. Aromatu dopełniają kolendra lub też świeże oregano i mięta oraz limonka. Przeglądając różne przepisy na salsę z mango, spotkałam się z dodatkiem ananasa, dymki, czosnku, a także pomidorów. Połączenie tak różnych smaków daje zjawiskowy efekt. Bardzo polecam.



SKŁADNIKI:

1 dojrzałe mango
pół czerwonej cebuli
1 papryczka chili (bez pestek)
1 łyżka posiekanych listków świeżego oregano
2 łyżki soku z limonki
pół łyżeczki skórki otartej z limonki (bez białej części!)
kilka kropel tabasco
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
kolorowy pieprz

WYKONANIE:

Mango kroimy w małą kostkę. Przed dodaniem papryczki sprawdzamy jak bardzo jest ostra, wtedy możemy ocenić, jak dużo chcemy jej użyć. Cebulę, papryczkę chili i oregano drobno siekamy. Dodajemy sok i skórkę z limonki, tabasco, oliwę oraz sól i pieprz.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz