wtorek, 30 lipca 2013

Botwinka

Tę tradycyjną letnią zupę gotowałam wspólnie z moją mamą i babcią - wyszło rodzinnie i międzypokoleniowo, ale przede wszystkim smacznie. A skwarki jedzone raz na milion lat smakują luksusowo:)


SKŁADNIKI:

5-6 młodych buraczków (większych) wraz z łodygami i liśćmi (zwracamy uwagę, aby liście były świeże, nie zwiędnięte)

2-5 łyżek octu z czerwonego wina - jest łagodniejszy (w zależności jak bardzo kwaskowa ma być zupa, ja dałam 5 łyżek)
1-2 łyżki cukru (według uznania)
sól
pieprz
3/4 szklanki śmietany 18%
2-3 łyżki śmietanki 30%

3 młode marchewki
mały kawałek młodego selera plus kilka listków młodego selera
1-2 małe młode pietruszki plus kilka łodyżek natki
2 młode cebule
pół młodego pora - biała część
2 ząbki czosnku

2 szklanki rosołu wołowego (tym razem użyłam bulionu wołowego w słoiku z Lidla)

ziemniaki (3 małe ziemniaki do zupy, reszta do podania osobno)
koperek
jajka ugotowane na twardo
kawałek słoniny na skwarki


WYKONANIE:

Botwinkę z buraczkami bardzo dokładnie płuczemy, odcinamy buraczki. Buraczki cienko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Łodygi i liście drobno siekamy. Jeśli liście są bardzo duże nie trzeba używać wszystkich, odrzucamy te zwiędnięte. 
Gotujemy w około 4 szklankach wody przez około 15-20 minut, do miękkości, doprawiając solą i cukrem (ja dałam około 2 łyżki cukru). Na koniec dodajemy ocet.
Z pozostałych warzyw przygotowujemy wywar. Marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w kosteczkę, cebulę na pół, pora na pół wzdłuż, listki selera i pietruszki oraz ząbki czosnku wrzucamy w całości. Zalewamy 4 szklankami wody i gotujemy na średnim ogniu. Gdy marchewka będzie półtwarda dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Doprawiamy solą. Gotujemy do miękkości. 
W czasie, gdy gotują się warzywa możemy przygotować skwarki - słoninę kroimy w kosteczkę i topimy na patelni, aż utworzą się chrupiące skwarki, lekko solimy. Gotujemy również jajka na twardo przez 7 minut.
Następnie wyciągamy z wywaru por, cebulę, natkę selera i pietruszki, a pozostałe warzywa z wywarem dodajemy do buraczków. Dodajemy rosół wołowy i zagotowujemy. Na tym etapie doprawiamy jeszcze solą, pieprzem, octem i cukrem według uznania. Na koniec dodajemy śmietanę - do głębszej miseczki wlewamy obie śmietany, dodajemy szczyptę soli i cały czas mieszając dodajemy po 1 łyżce zupy (w sumie niecałą szklankę). W ten sposób śmietana nie zważy się w zupie. Zahartowaną śmietanę dodajemy powoli do zupy energicznie mieszając. Trzymając zupę na małym ogniu dodajemy kilka łyżek tłuszczu z przetopionej słoniny i mieszamy. Na talerzu posypujemy posiekanym koperkiem, skwarkami i podajemy z jajkiem na twardo. Do botwinki pysznie smakują ziemniaki ze skwarkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz