SKŁADNIKI:
Na placki tortilla (na 20 placuszków):
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki kukurydzianej
1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
50 g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki soli
Na farsz (na około 4-6 małych tortilli):
1 puszka pomidorów pelati całych odsączonych
1 łyżeczka brązowego cukru
1 czerwona cebula
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
6 łyżek kukurydzy z puszki
6 łyżek czerwonej fasoli z puszki
2 łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki zmielonego kuminu
1 łyżeczka zmielonej kolendry
pół łyżeczki pieprzu ziołowego Prymat
pieprz cayenne - szczypta lub więcej
kilka upieczonych pałek z kurczaka doprawionych papryką słodką i pieprzem cayenne
Salsa pomidorowo-paprykowa:
sok po odsączeniu pomidorów z puszki
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 łyżeczki brązowego cukru
1-2 szczypty soli
pieprz cayenne
WYKONANIE:
Piekarnik na stawiamy na 190 stopni. Pałki z kurczaka myjemy, osuszamy i solimy. Oprószamy obficie słodką papryką i pieprzem cayenne według uznania. Oblewamy niewielką ilością oleju i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 45 minut.
W tym czasie przygotowujemy ciasto na tortille oraz farsz i salsę. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i kukurydzianą wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, rozpuszczone masło i ciepłą wodę. Mieszamy drewnianą łyżką i wyrabiamy miękkie ciasto przez 5-10 minut.
Jeśli jest za rzadkie, tzn. za bardzo klei się do rąk,
dosypujemy troszkę mąki kukurydzianej. Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem.
Cebulę siekamy w drobną kostkę, oprószamy solą i smażymy na oliwie do miękkości, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze 1 minutę. Dodajemy odsączone pomidory (sok zostawiamy do przygotowania salsy). Posypujemy cukrem, dodajemy zmielony kumin, kolendrę, paprykę, pieprz ziołowy i pieprz cayenne. Rozgniatamy delikatnie pomidory widelcem i mieszamy. Dusimy 3-4 minuty i dodajemy
kukurydzę oraz czerwona fasolę i podgrzewamy.
Składniki salsy umieszczamy w rondelku i gotujemy na średnim ogniu przez 4-5 minut mieszając, aż sos zgęstnieje.
Z ciasta formujemy 20 kuleczek i bardzo cieniutko rozwałkowujemy podsypując w razie potrzeby mąką kukurydzianą. Smażymy na suchej patelni, przez około 20-40 sekund z każdej strony - do lekkiego przyrumienienia i utworzenia bąbelków.
Mięso upieczonych pałek oddzielamy od kości. Ponieważ są gorące, możemy to zrobić nożem i widelcem.
Na placuszkach umieszczamy warzywny farsz i upieczone kawałki mięsa wraz z chrupiącą skórką. Polewamy sosem z pieczenia mięsa oraz pomidorowo-paprykową salsą i zawijamy. Podajemy ciepłe zaraz po przyrządzeniu.
Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl
OdpowiedzUsuń