poniedziałek, 22 lipca 2013

Koktajl bananowo-budyniowy

Dzielimy się na tych, którzy nie znoszą budyniu i na tych, którzy go uwielbiają. Jeśli lubicie budyń, bananowe koktajle i tego typu białe, słodkie leguminki, na pewno zasmakuje Wam koktajl bananowo-budyniowy z dodatkiem prażonych wiórków kokosowych. Koktajl ma bardzo gładką i puszystą konsystencję. Podany lekko ciepły kojarzy mi się z jakimś czarodziejskim eliksirem z bajki :)



SKŁADNIKI (na 2 duże porcje):

1 opakowanie budyniu o smaku bananowym
2 szklanki mleka
2 dojrzałe banany
1 łyżka wiórków kokosowych

WYKONANIE:

Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Pozostawiamy do ostygnięcia, tak aby był lekko ciepły. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni, na średnim ogniu, cały czas mieszając. Potrwa to bardzo krótko, wiórki powinny zrobić się tylko lekko pomarańczowe i uwolnić swój aromat. Do przestudzonego budyniu dodajemy banany i blendujemy. Przelewamy do szklanek lub kieliszków i posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Podajemy zaraz po przyrządzeniu.






1 komentarz: