niedziela, 14 lipca 2013

Kurczak pieczony z wiśniami

Ten dość tradycyjny w smaku pieczony kurczak stał się nieco bardziej ekstrawagancki dzięki wiśniom dodanym pod koniec pieczenia. Polecam maślano-ziołową zalewę do pieczenia kurczaka. Z pieczoną cebulą i wiśniami utworzyła naprawdę ciekawy sos pełen smaków.




SKŁADNIKI:

1 cały kurczak o wadze 1,5 kg
sól
2-3 cebule
20-30 sztuk wiśni

Zalewa maślano-ziołowa:

1/3 kostki masła
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny (bez białej części!)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka estragonu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 duży ząbek czosnku
pieprz

WYKONANIE:

Kurczak przed włożeniem do piekarnika powinien mieć temperaturę pokojową.
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni.
Kurczaka myjemy, osuszamy i dokładnie nacieramy solą, również wewnątrz. Układamy w naczyniu do pieczenia.
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy estragon, pietruszkę, sok i skórkę  z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz. Estragon i pietruszkę można zastąpić innymi ziołami. Wszystko zagotowujemy.


Takim ziołowym masłem dokładnie polewamy całego kurczaka. Część nalewamy do środka. Nóżki łączymy zahaczając o skórę.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (piersią do góry).

Po 45 minutach przewracamy kurczaka na drugą stronę - grzbietem do góry oraz dodajemy pokrojone na kilka części lub grube plastry cebule, które polewamy sosem z pieczenia. Po kolejnych 20 minutach odwracamy kurczaka ponownie piersią do góry, polewamy sosem z pieczenia i dodajemy wiśnie (bez pestek). Pieczemy jeszcze 25 minut. Łączny czas pieczenia wyniósł 1,5 godziny dla kurczaka o wadze 1,5 kg. W zależności od piekarnika, jeśli kurczak za bardzo się przyrumienia, można przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu wiśnie wraz z cebulą, maślano-ziołowym sosem oraz sokami z pieczenia kurczaka utworzą pyszny sos.

4 komentarze:

  1. Wspaniale wygląda,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Polu-kurczak wygląda imponująco :) Pięknie upieczony i zapewne smaczny z ziołowym masłem i wiśniami. Czy po upieczeniu wiśnie i cebulę z sokami z pieczenia miksujesz ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:)Nie miksowałam wiśni i cebuli,były tak mięciutkie, że rozpływały się w ustach, a takim przezroczystym sosem z pieczenia lubimy polewać upieczone ziemniaki. Ale myślę, że zmiksowany gęsty sos wiśniowo - cebulowy również byłby ciekawy, może podlany trochę winem ?:)

      Usuń
  3. Świetny i oryginalny pomysł na obiad :) dziękuję za dołączenie przepisu do wiśniowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń