sobota, 3 sierpnia 2013

Koktajl pomidorowy

Co na śniadanie w upalny dzień? Coś lekkiego i orzeźwiającego, ale odżywczego i sycącego. Na przykład koktajl pomidorowy, dobrze doprawiony, ale łagodny. I oczywiście szybki w wykonaniu, nawet bez wyciągania blendera z szafki.


SKŁADNIKI:

1,5 szklanki maślanki
sok pomidorowy (2-3 razy tyle, co maślanki)
1-2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
tabasco
sól
2 łyżeczki cukru
pieprz
sok z około 1/4 cytryny
2-3 łyżki oliwy z oliwek

WYKONANIE:

Do wysokiego dzbanka wlewamy maślankę, sok pomidorowy, sok z cytryny i oliwę. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki - tylko dla aromatu. Mieszamy łyżką i doprawiamy, solą, cukrem i pieprzem. Trochę bazylii dodajemy do środka, a trochę pozostawiamy do posypania. Tabasco przyprawiamy według uznania, ja dałam kilka kropli plus do pokropienia w szklankach. Koktajl dobrze jest schłodzić w lodówce, albo dodać kostki lodu lub też wcześniej włożyć do lodówki sok pomidorowy.


  Amore pomodori!

1 komentarz: