piątek, 30 sierpnia 2013

Rukola z mango i pieczonymi pomidorkami

Cudownie soczysta sałatka. Połączenie mango, sałaty i pieczonych pomidorków może wydawać się zaskakujące, ale zapewniam, że efekt jest pyszny. Mango ma to do siebie, że czyni każdą potrawę niezwykłą. Wspaniale łączy się ze słonymi i ostrymi smakami, tak jak np. w salsie z mango. A tej sałatce nadaje trochę egzotyki.


SKŁADNIKI:

2-3 garście rukoli
pół owocu mango
około 10 pomidorków koktajlowych
suszone oregano lub tymianek
pieprz cayenne
sól, cukier, pieprz
oliwa

Dressing:

2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1-2 łyżeczki miodu
3-4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
sól, pieprz
3 łyżki posiekanego szczypiorku

WYKONANIE:

Pomidorki przyprawiamy i pieczemy według tego przepisu. Sałatę myjemy i osuszamy i wkładamy do dużej miski. Mango kroimy w kosteczkę i układamy na sałacie. Dodajemy upieczone pomidorki. Składniki dressingu mieszamy dokładnie (najlepiej w umieścić wszystko w małym słoiczku, zakręcić i wstrząsnąć). Polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy. Sałatkę podałam do pieczonego kurczaka. Aby mogła stanowić samodzielne danie, można wzbogacić ją serem feta lub pokrojoną pieczoną piersią kurczaka.

1 komentarz: