Bardzo smaczna przekąska, którą możemy przyrządzić z różnych rodzajów szynki, np. szwarcwaldzkiej, parmeńskiej, serrano lub po prostu surowej wędzonej. Najlepiej użyć ulubionej. Serek ricotta z czosnkiem i koperkiem rozsmarowałam na plasterku szynki i zawinęłam w rulonik. Szczypiorek i suszone pomidory można podać osobno lub posiekać i dodać do serka.
SKŁADNIKI:
4-5 cienkich plastrów szynki szwarcwaldzkiej, może być parmeńska, serrano lub inna ulubiona
100 g serka ricotta
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka koperku
świeżo zmielony pieprz
szczypiorek
kilka suszonych pomidorów w zalewie
WYKONANIE:
Czosnek przeciskamy przez praskę, koperek siekamy. Mieszamy z serkiem ricotta dodając sporo świeżo zmielonego pieprzu. Nie dodajemy soli, ponieważ szynka jest słona. Rozsmarowujemy na plasterkach szynki i zawijamy w rulonik. Można podać z suszonymi pomidorami i szczypiorkiem lub wkroić je do serka i dopiero zawinąć.
Urocze roladki :) I sądzę, że przepyszne
OdpowiedzUsuń