sobota, 17 sierpnia 2013

Śliwki pod kruszonką

Kolejny przepis na zapiekane owoce, tym razem śliwki, bo już nadszedł ich czas i pysznią się na straganach. Jak deser ze śliwek, to tylko coś z kruchego ciasta, a żeby było ekspresowo, to śliwki z samą kruszonką. Przepis na kruszonkę pozostaje niezmienny, z rozpuszczonego masła - bez zagniatania, chłodzenia i bałaganu :)



SKŁADNIKI (na prostokątną formę o wymiarach ok 20x30 cm):

Na warstwę śliwkową:

ok 60-70 dag śliwek
2-3 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
masło do wysmarowania naczynia do zapiekania

Na kruszonkę:

1 szklanka mąki
pół kostki masła (100 g)
pół szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

WYKONANIE:

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ze śliwek usuwamy pestki, krojąc je wzdłuż na pół. Naczynie żaroodporne do zapiekania smarujemy masłem i układamy w nim ciasno połówki śliwek (skórką do dołu). Mąkę ziemniaczaną umieszczamy na małym siteczku do herbaty i posypujemy równomiernie śliwki. Posypujemy również równomiernie 2-3 łyżkami cukru.
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Mąkę mieszamy z cukrem i zalewamy rozpuszczonym masłem. Mieszamy, aż powstanie gęsta masa. Palcami formujemy małe płatki kruszonki i układamy na śliwkach. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po 30 minutach zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze około 5 minut (w zależności od piekarnika może być odrobinę dłużej - aż kruszonka lekko się zrumieni). Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do przestygnięcia. Można podać na ciepło z lodami lub zupełnie ostudzone.



3 komentarze:

  1. Bardzo lubię owoce pod kruszonką :) Śliwki smakują obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepszy deser, szybki i smaczny z każdymi owocami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędny smak śliwek plus cudowna kruszonka. Przepyszny deser, bardzo prosty do zrobienia. Smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń