Ziemniaki księżnej - pommes de terre duchesse - tak nazywa się to danie kuchni francuskiej. To nic innego jak zapiekane w piekarniku puree ziemniaczane - ciekawy sposób na bardziej wykwintne podanie obiadowych ziemniaczków. Ja do puree dodałam śmietankę i żółtka, ale można dodać również mleko, a także wzbogacić je serem i ziołami.
SKŁADNIKI (lesfoodies.com):
1 kg ugotowanych ziemniaków
100 ml śmietanki 30 %
2 łyżki masła plus 1 łyżka roztopionego do posmarowania
3 żółtka
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, dodajemy masło, śmietankę i gałkę muszkatołową i ubijamy na gładkie puree. Gdy ziemniaki lekko przestygną, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Puree wkładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem i wyciskamy rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztopionym masłem. Zapiekamy około 20 - 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż będą rumiane.
Wchodząc na bloga zastanawiałam się, czy to są te ziemniaczki których nazwy nie potrafię wymówić :D I oczywiscie, że to te! A wydaje mi się, że muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńTakie ziemniaczki muszą być pycha!!!
OdpowiedzUsuńDzisiaj serwowałam ten przepis. Ziemniaczki były przepyszne, goście zachwyceni i ja też :)
OdpowiedzUsuń