piątek, 9 sierpnia 2013

Mango lassi - koktajl z mango

Jeśli tylko uda Wam się kupić miękkie i dojrzałe, słodkie mango, koniecznie zróbcie ten cudowny koktajl. Lassi - czyli napój z jogurtu i wody, popularny na przykład w Indiach, ma swoje słono-pikantne oraz słodkie odmiany. Chyba najbardziej znana jest słodka wersja z mango, jogurtem oraz mlekiem lub wodą. Nie przychodzi mi na myśl, do czego mogłabym porównać ten smak i konsystencję - mango jest jedyne w swoim rodzaju :) Zdecydowanie to jeden z moich ulubionych koktajli. Można go podać również jako lekki, letni deser.





SKŁADNIKI (na 4-6 porcji):

Mi najbardziej przypadły do gustu proporcje według przepisu Jamiego Olivera. Zamiast cukru dodałam jednak niewielką ilość zagęszczonego mleka słodzonego, które podkreśliło smak całego koktajlu.

3 dojrzałe owoce mango
szklanka jogurtu naturalnego
2/3 szklanki mleka (może być też woda)
ok 70 ml zagęszczonego mleka słodzonego lub cukier (kilka łyżeczek) lub miód (można zrezygnować ze słodzenia, jeśli uda nam się kupić naprawdę słodki owoc)
opcjonalnie można dodać szczyptę kardamonu i soli

WYKONANIE:

Mango myjemy, obieramy i kroimy w kawałki, które dadzą się zblendować. Przy pestce miąższ bywa włóknisty, takiego nie dodajemy, ponieważ będzie wyczuwalny w koktajlu. Wszystkie składniki wkładamy  do wysokiego naczynia i blendujemy. Rozlewamy do szklaneczek lub pucharków, można schłodzić w lodówce, ale najlepszy jest zaraz po przyrządzeniu. 



Kuchnia indyjska II

1 komentarz:

  1. Jak to smacznie i kusząco wygląda, jak tylko dorwę to mangoo! :D PYSZNOŚCI!

    Pozdrawiam i zapraszam do Siebie: http://simplydelicious.pl

    OdpowiedzUsuń