piątek, 16 sierpnia 2013

Spaghetti z sosem bolognese

Makaron z sosem bolońskim zna i lubi chyba większość z nas. Jest to jedno z ulubionych dań i w naszym domu, więc z okazji setnego posta podaję mój sposób na pyszne spaghetti z sosem bolognese. Jak przyrządzić najlepszy sos? Ja używam dobrej jakości wołowiny, drobno zmielonej, którą dość długo gotuję w intensywnie pomidorowym sosie ze sporą ilością oliwy z oliwek i czosnku. Do sosu dodaję również kilka suszonych pomidorów. Makaron spaghetti lub tagliatelle gotuję al dente w dobrze osolonej wodzie, jak to mówi Nigella Lawson, w tak słonej jak ocean. Makaronu do sosu nie przelewam wodą, ponieważ w takim przypadku sos zamiast do otulić, po prostu z niego spłynie.


SKŁADNIKI:

0,5 kg drobno mielonej wołowiny dobrej jakości
1/3 szklanki oliwy z oliwek

1 duża cebula lub 2 małe
4 ząbki czosnku
1 marchewka
5 sztuk suszonych pomidorów
opcjonalnie kilka listków selera dla aromatu

1-2 łyżeczki suszonego oregano
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz
sól

2 puszki pomidorów pelati
2 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżka cukru
3/4 szklanki wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego

parmezan lub inny ulubiony ser, ja często używam mozzarelli
świeża bazylia lub natka pietruszki

WYKONANIE:

Cebulę kroimy w kosteczkę, a marchewkę ścieramy na grubej tarce.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek  i dodajemy połowę mięsa. Smażymy na dużym ogniu około 2 minut, aż straci różowy kolor. W trakcie smażenia rozgniatamy mięso dokładnie widelcem, aby nie zbiło się w duże grudki.  Przekładamy do garnka pozostawiając na patelni oliwę i soki ze smażenia. Tak samo podsmażamy drugą połowę mięsa. Przekładamy do garnka.

Na tej samej patelni i pozostałej na niej oliwie podsmażamy cebulę ze startą marchewką i 1 łyżeczką soli, aż będą miękkie, zeszklone, ale nie brązowe. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano i smażymy jeszcze kilka chwil. Dokładamy całą zawartość patelni do garnka z mięsem, dodajemy suszone pomidory (w całości), wlewamy 3/4 szklanki wody, przykrywamy i stawiamy na średni ogień.

W tym czasie na patelnię, na której smażyły się mięso i cebula wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i dodajemy 2 puszki pomidorów oraz 1 łyżkę cukru, łyżeczkę soli, pieprz i gałkę muszkatołową. Ta ilość cukru na pewno nie będzie wyczuwalna, a  podkreśli smak pomidorów, łagodząc ich kwaskowość. Dodajemy też łyżkę koncentratu pomidorowego. Całość smażymy przez około 5-7 minut, rozgniatając pomidory widelcem, aż sos lekko zgęstnieje. Dodajemy do garnka, w którym dusi się mięso, przykrywamy i dusimy jeszcze około 40 minut od czasu do czasu mieszając. Jeśli lubimy aromat selera, można w tym momencie dodać kilka listków. W połowie duszenia sprawdzamy, czy nie trzeba doprawić solą lub pieprzem lub oregano, jeśli lubimy bardziej ziołowy sos.

Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie, nie przelewamy po ugotowaniu wodą. Mieszamy z sosem i posypujemy dowolną ilością ulubionego startego sera. Można ozdobić świeżą bazylia lub posiekaną natką pietruszki.


   Amore pomodori!

2 komentarze: