wtorek, 3 września 2013

Sos szpinakowy

O zaletach szpinaku wiemy wszyscy. Dziś proponuję przepyszny i aromatyczny szpinakowy sos z serkiem mascarpone, który wyśmienicie smakuje z naleśnikami lub makaronem. Poprzedni sos szpinakowy z przepisu na  Makaron w sosie śmietankowym z pieczonymi pomidorkami to smaki słone i kwaskowe, zdecydowane. A ta wersja to sos delikatny i słodkawy.


SKŁADNIKI:

250 g liści świeżego szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła i oleju do smażenia
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 płaska łyżeczka cukru
sól, pieprz
około 100 g serka mascarpone (użyłam serka Piątnica)

przepis na klasyczne naleśniki tutaj
przepis na naleśniki biszkoptowe puszyste tutaj
przepis na naleśniki pełnoziarniste tutaj

WYKONANIE:

Szpinak myjemy i osuszamy. Jeśli liście są bardzo duże, a łodyżki twarde, szpinak kroimy na szerokie paski, a część łodyżek odcinamy. Małe liście szpinaku nie wymagają krojenia. Cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i masło i smażymy cebulę kilka minut do zeszklenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy szpinak. Może się wydawać, że nie zmieści się na patelni, ale po kilku chwilach bardzo zmniejszy swoją objętość. Można go lekko docisnąć i przemieszać. Oprószamy solą, cukrem, pieprzem i gałką muszkatołową. Przykrywamy i dusimy kilka minut. Następnie dodajemy kilka łyżek serka mascarpone (około 100 g) i zmniejszamy ogień na bardzo mały. Mieszamy, aż serek całkowicie się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem. Można posypać skórką cytrynową. Taki sos pasuje do naleśników lub makaronu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz