To jeden z moich ulubionych sposobów na kaczkę. Tylko jabłka i majeranek, idealne połączenie, którego nie zamierzam zmieniać. Ale jak ją upiec, żeby mięso było miękkie i soczyste, a skórka idealnie wytopiona i chrupiąca?
SKŁADNIKI:
1 kaczka o wadze ok 1,8 kg
majeranek
sól, pieprz
5 jabłek
2-3 łyżki oleju
opcjonalnie naturalny koncentrat soku jabłkowego
WYKONANIE:
Kaczkę myjemy i osuszamy. Dokładnie nacieramy solą, również wewnątrz oraz dużą ilością majeranku, do wewnątrz można dać naprawdę sporą ilość. Przykrywamy i zostawiamy na noc w lodówce. Przed pieczeniem należy wyjąć kaczkę z lodówki trochę wcześniej, aby osiągnęła temperaturę pokojową. Piekarnik nastawiamy na 165 stopni. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na 4-6 cząstek. W miseczce mieszamy z niewielką ilością oleju tak, aby się nim pokryły. Kaczkę układamy w naczyniu do pieczenia (nie za płytkim, ponieważ wytopi się z niej spora ilość tłuszczu), piersią do góry. Ja ścieram przed pieczeniem nadmiar majeranku z wierzchniej części (głównie z piersi), aby uniknąć jego przypalenia (nadmiar umieszczam w środku kaczki) oraz wmasowuję jeszcze w mięso niewielką ilość oleju. Część jabłek umieszczamy we wnętrzu kaczki, a pozostałe układamy dookoła w brytfance. Można doprawić całość świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Brytfannę z kaczką umieszczam na ruszcie, na 1/3 wysokości od dołu, a pod nim wsuwam głębszą blachę, do której nalewam sporą ilość wody (najwygodniej nalać wody, gdy blacha jest już w piekarniku :). Pieczemy w 165 stopniach 2 godziny i 40 minut bez termoobiegu i bez przykrycia (kaczka o wadze ok 1,8 kg). W trakcie pieczenia podlewamy mięso i jabłka wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu jabłka będą tak miękkie, że będzie można je rozdrobnić widelcem. Takie rozdrobnione jabłka mieszamy wraz z wytopionym tłuszczem i w ten sposób powstaje pyszny sos jabłkowy do kaczki. Ja ostatnio stałam się szczęśliwą posiadaczką naturalnego koncentratu soku jabłkowego, który również można dodać do takiego sosu, nada mu jeszcze większej głębi.
Wygląda niezwykle smakowicie, spróbuję zrobić :). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPolecam też przepisy na kurczaka tutaj:
OdpowiedzUsuńhttp://polagotuje.blogspot.com/search/label/Kurczak
Pozdrawiam:)
Wygląda bardzo apetycznie, nie przepadam za kaczką, ale w tak przygotowanej chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńTa kaczka wygląda bardzo smakowicie :) Dawno nie jadłam kaczki, ostatnio chyba w dzieciństwie :) Zrobię ją dzisiaj na obiad :) Ostatnio kupowałam kurczaka z gwarancją jakości QAFP i nie był bardzo tłusty, wiec dzisiaj poszukam kaczki z tą samą gwarancją :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :). PS. Odwiedzam Twojego bloga kilka razy w tygodniu i bardzo go lubię :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło ! Serdecznie pozdrawiam :)
Usuń