piątek, 1 listopada 2013

Kaczka pieczona z jabłkami

To jeden z moich ulubionych sposobów na kaczkę. Tylko jabłka i majeranek, idealne połączenie, którego nie zamierzam zmieniać. Ale jak ją upiec, żeby mięso było miękkie i soczyste, a skórka idealnie wytopiona i chrupiąca?


SKŁADNIKI:

1 kaczka o wadze ok 1,8 kg
majeranek
sól, pieprz
5 jabłek
2-3 łyżki oleju
opcjonalnie naturalny koncentrat soku jabłkowego

WYKONANIE:

Kaczkę myjemy i osuszamy. Dokładnie nacieramy solą, również wewnątrz oraz dużą ilością majeranku, do wewnątrz można dać naprawdę sporą ilość. Przykrywamy i zostawiamy na noc w lodówce. Przed pieczeniem należy wyjąć kaczkę z lodówki trochę wcześniej, aby osiągnęła temperaturę pokojową. Piekarnik nastawiamy na 165 stopni. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na 4-6 cząstek. W miseczce mieszamy z niewielką ilością oleju tak, aby się nim pokryły. Kaczkę układamy w naczyniu do pieczenia (nie za płytkim, ponieważ wytopi się z niej spora ilość tłuszczu), piersią do góry. Ja ścieram przed pieczeniem nadmiar majeranku z wierzchniej części (głównie z piersi), aby uniknąć jego przypalenia (nadmiar umieszczam w środku kaczki) oraz wmasowuję jeszcze w mięso niewielką ilość oleju. Część jabłek umieszczamy we wnętrzu kaczki, a pozostałe układamy dookoła w brytfance. Można doprawić całość świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Brytfannę z kaczką umieszczam na ruszcie, na 1/3 wysokości od dołu, a pod nim wsuwam głębszą blachę, do której nalewam sporą ilość wody (najwygodniej nalać wody, gdy blacha jest już w piekarniku :). Pieczemy w 165 stopniach 2 godziny i 40 minut bez termoobiegu i bez przykrycia (kaczka o wadze ok 1,8 kg). W trakcie pieczenia podlewamy mięso i jabłka wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu jabłka będą tak miękkie, że będzie można je rozdrobnić widelcem. Takie rozdrobnione jabłka mieszamy wraz z wytopionym tłuszczem i w ten sposób powstaje pyszny sos jabłkowy do kaczki. Ja ostatnio stałam się szczęśliwą posiadaczką naturalnego koncentratu soku jabłkowego, który również można dodać do takiego sosu, nada mu jeszcze większej głębi.

5 komentarzy:

  1. Wygląda niezwykle smakowicie, spróbuję zrobić :). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam też przepisy na kurczaka tutaj:
    http://polagotuje.blogspot.com/search/label/Kurczak
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie, nie przepadam za kaczką, ale w tak przygotowanej chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta kaczka wygląda bardzo smakowicie :) Dawno nie jadłam kaczki, ostatnio chyba w dzieciństwie :) Zrobię ją dzisiaj na obiad :) Ostatnio kupowałam kurczaka z gwarancją jakości QAFP i nie był bardzo tłusty, wiec dzisiaj poszukam kaczki z tą samą gwarancją :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :). PS. Odwiedzam Twojego bloga kilka razy w tygodniu i bardzo go lubię :)

    OdpowiedzUsuń