piątek, 7 marca 2014

Kluseczki ziemniaczane Ritterzipfel

Bardzo lubię programy kulinarne powiązane z podróżami, pokazujące zaskakujące smaki, tradycje, rytuały, piękne krajobrazy, ludzi różnych narodowości dzielących się obyczajami i tajnikami swojej kuchni. Cała ta otoczka przemawia do mnie bardzo, a przepisy, które są akurat bohaterem odcinka wydają się być jakąś zagadkową kulinarną doskonałością. Ale na pewno też tak czasem macie :) i wzdychacie w stylu "ooo, to musi być dobre!" :). Tak ostatnio westchnęłam  (i wyjątkowo nie sprawił tego Anthony Bourdain :)) przy kluseczkach Ritterzipfel, które przyrządzał Robert Makłowicz na bawarskim szlaku. A potem westchnęłam jeszcze kilka razy, gdy sama te kluseczki zrobiłam :)


SKŁADNIKI:

600 g mączystych ziemniaków - typu kulinarnego BC lub C (doskonała będzie odmiana Augusta lub Omega)

O TYPACH KULINARNYCH ZIEMNIAKA TUTAJ 

2 łyżki oleju
1 średnia cebula
150 g chudego wędzonego surowego boczku (w oryginale szpeku)
100 g kiszonej kapusty
pęczek szczypiorku
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany 36 %
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
świeżo zmielony czarny pieprz
kilka łyżek mąki ziemniaczanej - plus do panierowania
masło klarowane do smażenia - około 200 g

WYKONANIE:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, robimy gładkie puree i odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę drobno kroimy, smażymy kilka minut na oleju, dodajemy boczek pokrojony w bardzo drobną kostkę i smażymy jeszcze około 10 minut. Kapustę i szczypiorek drobno siekamy. Do ziemniaków dodajemy usmażoną cebulę z boczkiem, kapustę, szczypiorek, żółtka i śmietanę. Doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Nie dodawałam soli, ponieważ i ziemniaki, i boczek oraz kapusta są wystarczająco słone. Wszystko mieszamy, dodając niewielką ilość mąki ziemniaczanej (ja dałam około 5 łyżek), aby ciasto nie było bardzo luźne. Ciasto jest delikatne, ale nie dosypujcie zbyt wiele mąki. Dłonie oprószamy mąką ziemniaczaną, formujemy małe, podłużne kluseczki (mogą być węższe na końcach). Panierujemy w mące ziemniaczanej i smażymy z każdej strony na klarowanym maśle. Kluseczki nie powinny być zbyt grube, aby nie smażyły się zbyt długo. Panierowanie w mące ziemniaczanej sprawia, że kluseczki wyglądają jak polukrowane :) Można je podać z surówką z kiszonej kapusty lub korniszonem. Są idealne do piwa lub wina.


Ziemniaki do tego przepisu dostarczyła firma Europlant Handel Ziemniakami Sp. z o. o.,  zajmująca się produkcją kwalifikowanych sadzeniaków do profesjonalnej hodowli ziemniaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz