poniedziałek, 9 września 2013

Zupa z dyni z imbirem i mleczkiem kokosowym

Puree z pieczonej dyni stało się podstawą pysznej zupy dyniowej z imbirem, curry i mlekiem kokosowym. Do zupy przygotowałam czosnkowo-muszkatołowe prażone pestki dyni - niesamowicie aromatyczne i chrupiące. Koniecznie spróbujcie!


SKŁADNIKI (na 4 małe porcje):

1 duża cebula
1-2 ząbki czosnku
pół łyżeczki przyprawy curry
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
4 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 marchewki
3 średnie ziemniaki
2 szklanki puree z dyni - przepis tutaj (można użyć surowej dyni, obranej i pokrojonej w kostkę, gotujemy ją wtedy razem z warzywami)
1 szklanka mleczka kokosowego
olej do smażenia
sól, pieprz

garść pestek dyni
1 ząbek czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka oleju

WYKONANIE:

Marchewkę i ziemniaki kroimy w kosteczkę. Cebulę siekamy i smażymy na 2-3 łyżkach oleju kilka minut, do zeszklenia (najlepiej w głębokim rondlu z grubym dnem, w którym potem będziemy gotować zupę). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, curry, ziele angielskie, liście laurowe i smażymy jeszcze minutę mieszając. Następnie dodajemy pokrojone warzywa i smażymy kolejne kilka chwil. Zalewamy 2 szklankami wody, przykrywamy i gotujemy warzywa do miękkości (jeśli używaliśmy patelni, to należy przełożyć wszystko do garnka). W czasie gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa są już miękkie, wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko bardzo dokładnie blendujemy. Dodajemy puree z dyni i mleko kokosowe, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Jeśli trzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Gotową zupę jeszcze raz blendujemy, aby była jedwabista. Pestki z dyni prażę zazwyczaj na suchej patelni, ale ponieważ tym razem dodałam czosnek i gałkę muszkatołową, potrzebna była łyżka oleju. Pestki wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i gałką muszkatołową smażymy na łyżce oleju przez kilka chwil (nie dłużej niż minutę). Można dodać małą szczyptę soli. Posypujemy zupę na talerzach.

Akcja Zupa Krem

4 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie, dobrze że zrobiłam dziś w lidlu zapas mleka kokosowego, do takiej zupki się przyda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. widać, że sezon dyniowy się zaczął :)

    wygląda smakowicie :) pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam dzisiaj dokładnie według przepisu. PYYYCHA!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. W dziecinstwie ktos kiedys chcial mnie uraczy c zupa dyniowa. Skonczylo sie to zle. Wykorzystalam w/w przepis i jestem pelna zachwytu. Zupka jdst rewelacyjna , polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń