sobota, 25 stycznia 2014

Grzaniec z cydru

W lodówce cydr... Ale w takie mroźne popołudnie wcale nie mam ochoty pić go schłodzonego. A może przyrządzić z niego grzaniec?



SKŁADNIKI (na 2 porcje):

2 szklanki cydru (użyłam musującego Cydru Lubelskiego)
2 plastry pomarańczy
pół łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
pół jabłka
2 plasterki cytryny
kilka plasterków świeżego imbiru
pół łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki kardamonu
4 goździki
miód lub brązowy cukier - według uznania, w zależności od rodzaju cydru

WYKONANIE:

Pomarańczę i cytrynę szorujemy i przelewamy wrzątkiem. Z jabłka usuwamy gniazda nasienne. Plasterki owoców kroimy na pół. Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i podgrzewamy około 10-15 minut na wolnym ogniu, dosładzamy miodem lub brązowym cukrem. Podając cydrowy grzaniec, do szklanek wkładamy kawałki owoców.


1 komentarz: