Ostre, gorące, egzotyczne, aromatyczne pieczone ziemniaki z czosnkowym sosem. Po zjedzeniu takiego dania żaden mróz nie będzie Wam straszny:)
SKŁADNIKI (na 2 duże porcje):
ok 0,75 kg ziemniaków typu kulinarnego BC lub C (użyłam bardzo smacznej odmiany Augusta, są to ziemniaki typu kulinarnego pośredniego BC)
O TYPACH KULINARNYCH ZIEMNIAKA TUTAJ
przyprawy:
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kuminu
1-2 goździki
pół łyżeczki czarnego pieprzu
pół łyżeczki pieprzu cayenne
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki kardamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
lub mieszanka przypraw Garam masala
olej
sól
Na sos czosnkowy:
300 ml gęstego jogurtu naturalnego
2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz
kilka kropel soku z cytryny
WYKONANIE:
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Kolendrę, kumin i goździki ucieramy w moździerzu lub mielimy, mieszamy z pozostałymi przyprawami i płaską łyżeczką soli. Ta mieszanka przypraw to moja propozycja, można użyć mieszanki Garam masala. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Kroimy wzdłuż na 4 części. Wkładamy do miski, dodajemy 2-3 łyżki oleju oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy, aby ziemniaki pokryły się przyprawami. Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach, aż będą miękkie i przyrumienione. W tym czasie przygotowujemy sos czosnkowy z podanych składników i wstawiamy do lodówki. Ziemniaki podajemy z sosem zaraz po upieczeniu.
Ziemniaki do tego przepisu dostarczyła firma Europlant Handel Ziemniakami Sp. z o. o., zajmująca się produkcją kwalifikowanych sadzeniaków do profesjonalnej hodowli ziemniaków.
mniam :) pysznie :) a dostawce ziemniaków tylko zazdrościć :)
OdpowiedzUsuńDzięki! :) Ziemniaki są naprawdę niesamowite! Ostatnio robiłam placki ziemniaczane z Omegi i to były najlepsze placki jakie jadłam!
UsuńUwielbiam takie dania, niby niezbyt zdrowe, ale za to jakie smaczne :)
OdpowiedzUsuńNice post thank you Ian
OdpowiedzUsuń