SKŁADNIKI (na 8 małych porcji):
składniki "zimne":
8 liści sałaty rzymskiej mini (posłużą jako miseczki)
ok 15-20 pomidorków koktajlowych
1 duża papryka czerwona
1 mała czerwona cebula
składniki gorące:
dwie małe piersi z kurczaka
ok 6-8 średnich ziemniaków (użyłam odmiany Regina, o ładnym żółtym kolorze miąższu, typie kulinarnym A -sałatkowym)
O TYPACH KULINARNYCH ZIEMNIAKA TUTAJ
przyprawy:
oregano
pieprz ziołowy
pieprz cytrynowy
pieprz cayenne
papryka słodka w proszku
tymianek suszony
sól, cukier
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
Na dressing:
1 łyżka ulubionej musztardy (moim zdaniem pasuje tu delikatna, lekko słodka, np. słowacka)
1-2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżeczki miodu lub brązowego cukru
sól, pieprz
kilka łyżek oliwy z oliwek
WYKONANIE:
Dla osiągnięcia najlepszego efektu, pierś i ziemniaki musimy przygotować przed samym podaniem, aby były gorące. Na początku możemy przygotować pieczone pomidorki i paprykę. Paprykę kroimy w małą kostkę (ok 1,5 cm), wkładamy do miseczki, dodajemy łyżkę oleju i mieszamy, aby cała papryka się nim pokryła. Dzięki temu papryka nie przypali się i nie wyschnie w piekarniku, będzie delikatniejsza. W płytkim naczyniu do zapiekania układamy połówki pomidorków skórką do góry, obok umieszczamy kosteczki papryki. Wszystko posypujemy solą, pieprzem cayenne, oregano i cukrem (około 1 płaskiej łyżeczki). Pomidory skrapiamy olejem lub oliwą. Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy, do sałatki mogą być w temperaturze pokojowej lub lekko ciepłe. W czasie, gdy pieką się pomidorki i papryka, możemy przygotować ziemniaki. Ziemniaki obieramy, kroimy na 8 części i obgotowujemy przez 7-8 minut. Obgotowane ziemniaki polewamy olejem lub roztopionym masłem, oprószamy solą, słodką papryką, tymiankiem i mąką, dzięki której po upieczeniu będą chrupiące. Rozkładamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach około 30 minut. W tym czasie przygotujemy mięso i dressing. Składniki dressingu najlepiej umieścić w małym słoiczku, dobrze zakręcić i energicznie wstrząsnąć. Pierś kroimy w małą kostkę, oprószamy solą i przyprawami: pieprzem ziołowym, cytrynowym, cayenne, papryką i tymiankiem. (Mięso można też zamarynować w przyprawach wcześniej i odstawić do lodówki). Smażymy na rozgrzanym oleju, najlepiej w dwóch partiach, aby mięso się przyrumieniło. Na dużym półmisku układamy liście sałaty, a w nich po kilka pomidorków, kawałków papryki, mięsa, gorące ziemniaki i cienkie krążki lub półplasterki czerwonej cebuli. Skrapiamy dressingiem. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Ziemniaki do tego przepisu dostarczyła firma Europlant Handel Ziemniakami Sp. z o. o., zajmująca się produkcją kwalifikowanych sadzeniaków do profesjonalnej hodowli ziemniaków.
Ale fantastyczny mix! Kolorowe, bardzo pomysłowe danie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń