SKŁADNIKI:
0,5 kg ziemniaków (użyłam bardzo smacznej odmiany Augusta, są to ziemniaki typu kulinarnego BC, mączyste, doskonałe właśnie na puszyste puree, co ciekawe ich miąższ nie ciemnieje, dlatego świetnie nadają się również na placki ziemniaczane)
O TYPACH KULINARNYCH ZIEMNIAKA TUTAJ
1/4 do 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra vergine
1 łyżka masła
2-3 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
kilka kropel soku z cytryny
WYKONANIE:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub ugniatamy. Dodajemy łyżkę zimnego masła. Do rondelka wlewamy oliwę, dodajemy zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. Oliwę lekko podgrzewamy, aby zioła i czosnek uwolniły swój aromat. Dodajemy do ziemniaków i mieszamy.
Ziemniaki do tego przepisu dostarczyła firma Europlant Handel Ziemniakami Sp. z o. o., zajmująca się produkcją kwalifikowanych sadzeniaków do profesjonalnej hodowli ziemniaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz