SKŁADNIKI (na jedną blachę):
4 ziemniaki (typu BC lub C, użyłam odmiany Omega - są to pyszne ziemniaki typu kulinarnego C, czyli mączyste, idealne do pieczenia, na kluski, kopytka, placki )
O TYPACH KULINARNYCH ZIEMNIAKA TUTAJ
1 pietruszka
2-3 plastry selera
3-4 łyżki oleju rzepakowego
sól
natka pietruszki do posypania
przyprawy:
Ziemniaki przyprawiłam pieprzem cytrynowym, tymiankiem i rozmarynem, a pietruszkę i seler majerankiem, estragonem i białym pieprzem. Przyprawy dobierzcie ulubione, mi bardzo smakuje połączenie pieczonej frytki z pieprzem cytrynowym, który nadaje niezwykłego aromatu. Ziemniaki smakują wybornie również bez przypraw z ketchupem czy sosem czosnkowym. Ja podałam frytki z maślanką - pasowała idealnie :)
Piekarnik nastawiamy na 230 stopni. Ziemniaki i seler kroimy jak na frytki (nie za drobne), pietruszkę w grubsze plasterki. Mieszamy dokładnie w misce z olejem i przyprawami. Rozkładamy na papierze do pieczenia, tak aby na siebie nie nachodziły. Pieczemy 20 minut w 230 stopniach. Po upieczeniu posypujemy solą i posiekaną natką pietruszki.
Ziemniaki do tego przepisu dostarczyła firma Europlant Handel Ziemniakami Sp. z o. o., zajmująca się produkcją kwalifikowanych sadzeniaków do profesjonalnej hodowli ziemniaków.
Ciekawa propozycja
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczone frytki z różnych warzyw. Albo chipsy. Pyszna zdrowsza alternatywa ;)
OdpowiedzUsuń