sobota, 8 lutego 2014

Kawowa panna cotta z czekoladą i wiśniami

Po prostu uwielbiam ten deser, we wszystkich smakach i o każdej porze dnia i nocy. Dziś wariacja kawowa z wiśniami i czekoladą. Cudowna.


SKŁADNIKI (na 4 porcje)

400 ml śmietanki 30% (płynnej)
100 ml mleka
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
7 łyżek cukru
pół laski wanilii
3 łyżeczki żelatyny

150 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
1 łyżeczka masła
mrożone wiśnie (mogą też być z kompotu), w sezonie świeże

WYKONANIE:

Wiśnie wcześniej lekko rozmrażamy. Kawę rozpuszczamy w mleku. Zagotowujemy kawowe mleko ze śmietanką, cukrem i przekrojoną wzdłuż połową laski wanilii (aby ziarenka mogły się wydostać). Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy, aby żelatyna rozpuściła się w gorącym płynie. Najlepiej żelatynę rozsypywać równomiernie po jednej łyżeczce na wierzch gorącego płynu i mieszać trzepaczką, aż się dokładnie rozpuści. Pozostawiamy do przestygnięcia i wyjmujemy wanilię. Deser przelewamy do foremek lub filiżanek i wstawiamy do lodówki do stężenia. Aby wyjąć deser na talerzyk, należy go włożyć na kilka sekund do gorącej wody, wtedy łatwiej odejdzie od ścianek naczynia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżeczką masła i 2-3 łyżkami przegotowanej wody, dodajemy wiśnie (bez pestek) i takim wiśniowo-czekoladowym sosem dekorujemy deser na talerzyku.  

Zobacz też inne desery z panna cottą:
Galaretka porzeczkowa z waniliową panna cottą
Limonkowo-miętowa panna cotta
Deser Mojito z rumową panna cottą

2 komentarze:

  1. Pyszny, delikatny deser ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też bardzo lubię ten deser, robiłam nawet niedawno :) Muszę jednak przyznać, że kawowej nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń