SKŁADNIKI (na 2 porcje):
ok 10 malutkich ziemniaczków (lub 4-5 większych) - koniecznie typu kulinarnego A, czyli sałatkowych - użyłam odmiany Regina o ładnym żółtym kolorze miąższu
O TYPACH KULINARNYCH ZIEMNIAKA TUTAJ
100 g wędzonego łososia
1 większa czerwona cebula
1 łyżeczka soli
2-3 łyżeczki białego octu winnego lub sok z limonki
3-4 łyżeczki oleju rzepakowego
papryczka chili (ja dałam pół łyżeczki posiekanej)
natka pietruszki do posypania
WYKONANIE:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy i obieramy. W tym czasie przygotowujemy salsę. Czerwoną cebulę kroimy w cienkie krążki, układamy na małym talerzu, zasypujemy łyżeczką soli, przyciskamy drugim talerzem i obciążamy czymś ciężkim (np. kilkoma talerzami). Po 15 minutach cebula puści dość dużo soku. Cebulę płuczemy dokładnie na sicie. Odciskamy nadmiar wody. Przekładamy do miseczki i dodajemy ocet lub sok z limonki, olej, papryczkę i szczyptę soli, jeśli trzeba. Małe ziemniaki pozostawiamy w całości, większe kroimy na 4 części i układamy na talerzu. Układamy obok ziemniaków różyczki z łososia, na ziemniakach cebulę wraz z powstałym sosem i posypujemy natką pietruszki.
Ziemniaki do tego przepisu dostarczyła firma Europlant Handel Ziemniakami Sp. z o. o., zajmująca się produkcją kwalifikowanych sadzeniaków do profesjonalnej hodowli ziemniaków.
Ta sałatka wygląda dosłownie genialnie! :-)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja, sałatka wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuń