piątek, 12 kwietnia 2013

Pstrąg pieczony w folii

Pstrąg przyrządzony według tego przepisu to festiwal smaków. Połączenie pomidorów, aromatycznego estragonu, koperku i masła ze słodyczą rodzynek i kwaskowością pieczonej cytryny oraz delikatnością rozpływającej się w ustach ryby. Ta mieszanka tworzy coś, czego będziecie chcieli spróbować nie jeden raz.


SKŁADNIKI NA JEDNEGO PAPILOTA:

1 pstrąg wypatroszony z głową
2 cienkie plasterki cytryny
3 plasterki pomidora
koperek
estragon
2 łyżki rodzynek
1 łyżka masła
sól i pieprz

WYKONANIE:

Rybę myjemy, oprószamy na zewnątrz i w środku solą oraz delikatnie pieprzem, natomiast obficie estragonem. Przygotowujemy spory kawałek grubej folii aluminiowej, tak aby rybę można było zawinąć jak cukierek (paczuszkę zostawiamy u góry otwartą). Aby ryba nie przykleiła się do folii, smarujemy ją kilkoma kroplami oleju. W środek pstrąga wkładamy plasterki pomidora, cytryny, posiekany koperek i rodzynki. Na wierzch kładziemy masło, które po upieczeniu nada daniu głębię smaku. Folię zawijamy z dwóch stron w taki sposób, aby nie wydostał się z niej powstały sos, zostawiając lekko uchyloną od góry. Jedna paczuszka przewidziana jest dla jednej osoby, więc przygotowujemy odpowiednią ilość. Papiloty układamy na głębszej blasze. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut lub mniej, w zależności od wielkości ryby. Pod koniec pieczenia sprawdzamy czy pomidory są wystarczająco miękkie, a wierzchnia skórka chrupiąca. Paczuszkę podajemy w całości, tak aby każdy mógł sam rozwinąć ją na talerzu i poczuć zapach towarzyszący jej otwieraniu :)






2 komentarze:

  1. Super blog, bardzo ciekawe, różnorodne a co najważniejsze proste i szybkie w wykonaniu bez wyszukanych składników. Gratuluję !!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję :) Zapraszam do testowania i smakowania :)

      Usuń